Just Cycle Sportswear Bikeplanet Duursport.nl Studionep

Wedstrijdreglement

Regels voor het rijden van wedstrijden

Wedstrijdreglement

Circuit Sloten

De clubkoersen van WVA worden op het circuit Sloten gereden. Het circuit is breed, heeft goed asfalt en heeft geen scherpe bochten die zelfs bij nat weer op volle snelheid genomen kunnen worden. Het enige ‘obstakel’ is de brug over de ingang van het sportpark.

Racefiets, helm en chip

Wat je nodig hebt is een goed onderhouden racefiets. Spatborden, zadeltasjes en je fietspomp haal je voor de koers van je fiets af. Het is ten strengste verboden om te koersen met oordopjes in. Verder is een helm verplicht en heb je een MyLaps chip nodig voor de tijdregistratie. Die chip kun je kopen of voor één of meerder jaren huren bij MyLaps of per koers bij WVA huren. Kopen of huren bij MyLaps (www.mylaps.com) kost ca. € 35,- per jaar, huren bij WVA kost € 4,- per koers.

Conditie en stuurmanskunst

Vanzelfsprekend moet je een goede basisconditie hebben om in wedstrijdverband te kunnen fietsen. Je moet ruim een uur lang op tempo kunnen rijden, goed je lijn kunnen houden, zo min mogelijk remmen en niet bang zijn om dicht op elkaar te rijden. Maar als je in je eentje gedurende 1,5 uur een gemiddelde van 30 km/u kunt rijden, dan kun je al in het peloton meekomen. Hou er rekening mee dat je in het peloton zomaar boven de 40 km/u rijdt en dat je moet wennen aan die snelheden. De snelheid van het peloton is echter niet constant. Er zijn namelijk ontsnappingen die teruggehaald worden en dan moet je tijdelijk ‘aan de bak’. Snelheden van 48 a 50 km/u zijn geen uitzondering. Als je niet gelost wilt worden dan moet je dus tijdelijk dieper kunnen gaan. Eenmaal gelost ben je ‘verloren’ maar na verloop van tijd haalt het peloton je in en kun je weer aansluiten.

Lidmaatschap en licenties

Als clublid van een KNWU aangesloten vereniging zoals WVA, ontvang je automatisch een Basislicentie (pasje) van de KNWU. Met deze basislicentie kun je op alle afgesloten circuits rijden tijdens de clubkoersen. Maar ook bijvoorbeeld de Amsterdamse Cross Competitie (ca. 12 cyclocross/MTB wedstrijden in de wintermaanden in Groot Amsterdam) of strandraces.

Via je club kan je ook een ‘echte’ wedstrijdlicentie aanvragen. Met deze wedstrijdlicentie mag je meedoen met wedstrijden op de openbare weg zoals klassiekers en criteriums (ronde van Ouderkerk, Haarlem, Vijfhuizen, etc.) en de Districts- of Nederlandse kampioenschappen. Samengevat heb je de volgende licenties:

 1. Basislicentie (voor elk clublid of individueel KNWU lid)
 2. Wedstrijdlicentie Sportklasse
 3. Wedstrijdlicentie Amateur
 4. Wedstrijdlicentie Elite (+ contract = prof)

De koersen worden uitgeschreven naar deze indeling waarbij het niveau steeds hoger ligt (koers steeds is langer en er wordt harder gereden).
Bij de wedstrijdlicenties moet je ook nog je categorie aangegeven (Belofte = Elite < 19 jaar; Master 40+ of Master 50+). Meer informatie vindt je op de KNWU site (www.knwu.nl). Zie ook www.knwu.nl/starten-met-fietsen.

Clubkoersen voor Trimmers

 • Voorwaarden: het is een open inschrijving geen licentie en geen lidmaatschap vereist. Iedereen rijdt voor eigen risico.
 • Wanneer: zaterdag 13.00 uur (van half februari tot half oktober)
 • Categorieën: geen, er wordt gereden in 1 groep met witte rugnummers.
 • Wedstrijdverloop: 1 uur + 6 ronden en afsprinten in 1 groep.
 • Afstand: gemiddeld 23 ronden = 57,5 km
 • Gemiddelde snelheid: ongeveer 42 km/u
 • Inschrijfgeld: € 4,-

Clubkoersen voor Licentiehouders

 • Voorwaarden: basis- of wedstrijdlicentie KNWU. Clubleden ontvangen automatisch een KNWU basislicentie. Iedereen is WA verzekerd via de licentie.

Wanneer:

 • zaterdag 15.00 uur (van half februari tot half oktober). Reguliere koers voor licentiehouders/ basislidmaatschaphouders. Categorieën 40- (witte nummers), 40+ (zwarte nummers), 50+ (rode nummers), 60+ en dames (gele nummers). Uitgezonderd nieuwelingen en jeugd.
 • Maandag 19.00 uur (van half april tot half september). Reguliere koers voor licentiehouders/ basislidmaatschaphouders. Categorieën 40- (witte nummers), 40+ (zwarte nummers), 50+ (rode nummers), 60+, 70+ en dames (gele nummers). Uitgezonderd nieuwelingen en jeugd. Deelnemers dienen zich te houden aan de formule van het getemporiseerde eerste half uur.
 • Woensdag 19.00 uur (van half april tot half september.  Reguliere koers voor licentiehouders/ basislidmaatschaphouders. Categorieën 40- (witte nummers), 40+ (zwarte nummers), 50+ (rode nummers), 60+ en dames (gele nummers). Uitgezonderd beloften, elite, nieuwelingen en jeugd.

Categorieën:

 • Dames en 60+ > gele rugnummers > 1 uur + 2 ronden
 • 50+ categorie > rode rugnummers > 3 extra ronden
 • 40+ categorie > zwarte rugnummers > 6 extra ronden
 • 40- categorie  > witte rugnummers > 9 extra ronden

Wedstrijdverloop:

De wedstrijd wordt gereden in 1 peloton met alle categorieën tegelijkertijd. Na een uur gaat het rondebord op 2 en sprinten de gele nummers na 2 ronden af. Daarna gaat het rondebord op 9 en sprinten na 3 ronden de rode nummers af, 3 ronden later de zwarte nummers en weer 3 ronden later de witte nummers. Het is ongeschreven wet dat je de afsprintende categorie de ruimte geeft en onderling laat uitmaken wie de winnaar wordt.

Afstand

 • Dames en 60+: 20 ronden = 50 km
 • 50+: 23 ronden = 57,5 km
 • 40+: 26 ronden = 65 km
 • 40-: 29 ronden = 72,5 km

Gemiddelde snelheid: ongeveer 45 km/u

Inschrijfgeld: € 4,-

Jaarklassementen

De WVA kent 3 jaarklassementen:

 • Trimmers zaterdag
 • Licentiehouders zaterdag (per categorie)
 • Licentiehouders (m.u.v. Elite en Beloften) woensdag (per categorie)