Tactic Bikeplanet Amacx Cool & Heat

Bij onze club klopt het Amsterdamse wielerhart

Onze eigen Marc Stouten Nederlands Kampioen WFN!

Afgelopen zondag 9 juni 2019 was een Nederlands Kampioenschap op de weg georganiseerd voor Amateurs, Masters (Sportklasse) of deelnemers met een dag licentie voor diverse leeftijdscategorieën. Het werd gehouden in het Brabantse plaatsje Lepelstraat onder auspiciën van Wieler Federatie Nederland (WFN).

Ik had al 2x eerder deelgenomen aan een NK van WFN en wist dat het geen makkelijke wedstrijd zou zijn om te winnen. Zeker nu niet omdat het op Brabants grondgebied werd gehouden waar wekelijks omloop wedstrijden worden georganiseerd door de Brabantse wieler federatie. De regio rijders weten precies welke klinkertjes nu vast of los zit, wie ze in de gaten moeten houden, waar en wanneer er het beste koers gemaakt kan worden. Maar elke voordeel heeft ook een nadeel oftewel elk voordeel heeft een nadeel zeg ik maar als onbekende rijder aldaar.

De wedstrijd. Het was een omloop van 6,7 kilometer lang welke 10 keer verreden moest worden. Een mooie omloop, met smalle stukken, brede wegen, scherpe bochten, lange stukken en een lang stuk klinkerweg naar Finish. Dat laatste lag mij wel als het op een sprint aan zou komen met een niet al te grote (kop)groep.

De reis vanuit huis, eten, parkeren auto, omkleden, inschrijven, warming-up, verkenning etc. verliep helemaal naar wens. De start echter niet. Ik zat goed vooraan bij startschot alleen een rijder voor mij krijg zijn schoen er niet in. Links en recht schoten renners voorbij. Shit! Uiteindelijk, eindelijk kon ik er langs en ging ik als een malle achter de voorbij gereden groep aan. In mijn haast nam ik de 1e bocht na ca 150 meter iets te scherp en een uitstekende klinker deed de rest. Ik lag op de grond. Shit!!

Schaafplekken knie en arm had ik er aan overgehouden en mijn bovenbeen had mijn bovenbuis geraakt. De shifters waren naar binnen gebogen. In een split second de shifters recht gebogen, gekeken of mijn remmen het (nog) deden, mijn knie bekeken en voor de 2e keer als een malle achter het volledige peloton gereden. Na ca 2km had ik gelukkig weer aansluiting met een bijna maximale hartslag. Pfffffft.

Meermalen gedacht dat het een hopeloze zaak was om een uitslag te rijden (of uit te rijden). Mijn been zat onder het bloed, zat hijgend als een dolle stier op de fiets en het peloton stond niet stil! Ik had uiteindelijk een volle ronde nodig om bij te komen. Veelvuldig diep in en uitgeademd om enigszins weer ‘normaal’ te kunnen koersen. Achteraf denk ik dat de adrenaline mij extra energie gaf. In 4e ronde had ik weer moraal, naar voor geschoven en geprobeerd om een ontsnapping op te zetten. Met 4 man waren we even weg maar het peloton liet ons niet gaan. Ook andere vluchtpogingen werden teniet gedaan.

Het leek erop dat de snelle jongens (teams) de wedstrijd zo hadden georganiseerd dat het een massasprint moest worden. In de laatste ronde leek het 2 vluchters toch te gaan lukken om weg te komen. 1 Vluchter werd teruggepakt en met nog ca 4,5km te gaan sloop de 2e vluchter (Stan Jansen, bleek later) langzaam maar zeker weg totdat hij niet meer te zien was. De snelle jongens waren nog steeds niet ongerust en gingen nog steeds vanuit dat het een massasprint ging worden.

Ik zag de bui al hangen van dringende wielrenners oftewel als dolle stieren a lá Pamplona de laatste paar bochten richting finish afstormen. Ik besloot om voor de 3e maal om als een malle te gaan fietsen. Deze keer achter maar 1 fietser aan. Het peloton reageerde gelukkig niet. Ik heb gereden voor wat ik waard was en gelukkig kon ik Stan bijhalen. De laatste kilometers hadden we steun aan elkaar en werkten we samen richting finish. Behalve de laatste 500m. Ik ging als eerste aan reed nu voor de 4e maal en laatste maal als een malle op de finish af te gaan, alleen. De laatste 50m rechtop wat mij niet vaak gebeurd.

Ik kan het nog steeds niet geloven!  Na 2x Europees kampioen te zijn geweest bij de doven, nu Nederlands kampioen bij WFN. Lees er meer over op de website van Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond

Door Marc Stouten