Lex ‘de licentieman’ Kriger zwaait af bij de sluitingrit
Dat tijdens de sluitingsrit op 7 oktober het wegseizoen werd afgesloten was slechts een bijzaak. Die dag vond ook het officiële afscheid van Lex Kriger plaats. Lex was jarenlang een stille kracht op de achtergrond. Met de grootste precisie hield hij zich bezig met de ledenadministratie en de daarmee samenhangende licenties.
Dat begon in het analoge tijdperk toen een solide typemachine zijn wapen in de strijd was. En nu, in 2018, zet Lex eer een digitale punt achter. Lex gaat zich storten op zijn andere hobby’s: biljarden en tuinieren. Zijn werk is al die jaren niet onopgemerkt gebleven. In 2017 werd Lex benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De KNWU deed tijdens zijn afscheid bij de sluitingsrit nog een duit in het zakje door hem te eren met de gouden speld. Bij onze club was lid in het verleden trouwens al benoemd tot Lid van Verdienste.
Wij hebben Lex gevraagd om zijn werkzaamheden voor Olympia en WV Amsterdam samen te vatten. Dat is een indrukwekkende lijst geworden die je hieronder kun aanschouwen. Lex; bedankt voor je inzet al die jaren. We gaan je missen. En blijf onze (en ook jouw) club bezoeken!
- Het begon in 1979. Mijn zoon Dennis wordt lid van Olympia bij de Jeugdafdeling.
- 1980 Opleiding voor jeugdleider gevolgd, elke zaterdagmorgen de jeugd van 8 tot 15 jaar. Wielrenners les geven op de wielerbaan van Sloten. Elk weekend op pad met de jeugd naar de wedstrijden in Noord Holland.
- In 1982 wordt Dennis Nieuweling. Toen werd ik begeleider van de Nieuwelingen en deze reden wedstrijden door heel Nederland.
- in het jaar 1983 wordt Dennis Junior, normaal was dit voor twee jaar maar dit werd veranderd door de KNWU naar één jaar, dus in 1984 ging Dennis al over naar de amateurs, hij was toen pas 17 jaar. In de periode die volgde heb ik de volgende werkzaamheden gedaan bij Olympia. Amateur begeleider geweest.
Na de renovatie van de wielerbaan in de baancommissie gezeten. Jaren met André Rijnders in de reclame commissie gewerkt, waar in we voor de Ronde van Osdorp, Ronde van het Vondelpark en Ronde van de Markthallen prijzengeld en premies op haalde bij de diverse bedrijven. Ook verkochten wij 36 reclameborden voor op de wielerbaan die werden gemaakt bij Abim op de Johan Huizingalaan. André was ploegleider bij de Amateurs en ik was mechanieker als we naar de klassiekers gingen met de Amateurs. Ook heb ik met André drie maal Olympia’s Tour gereden. André als ploegleider en ik als mechanieker.
In het bestuur van Olympia
Tevens heb ik jaren deel uit gemaakt van het bestuur onder andere diverse jaren als bestuurslid en twee jaar als Secretaris en daar van nog een jaar in combinatie met het Penningmeesterschap. Siem Groot was Voorzitter en deed het heel goed want in deze twee jaar hadden we geen verloop in het leden bestand maar kwamen er alleen maar nieuwe leden bij. De reden was dat Olympia het Ajax was onder de wielerverenigingen, als je niet diverse overwinningen op je naam had staan was het niet interessant om lid te worden. Maar Siem bracht daar verandering in, dit werd niet gewaardeerd door de oud-bestuursleden. Er volgden dan ook een motie van wantrouwen naar Siem Groot op de jaarvergadering en deze besloot af te treden, ik was mede verantwoordelijk als secretaris voor het beleid zodat ik ook de pijp aan Maarten gaf. Men vond niet nodig dat ik ook aftrad, want er viel gelijk een gat, dat was dan jammer maar dan hadden ze Siem ook niet weg moeten sturen.
WV Amsterdam belooft een BMW
Na dat dit bekend werd kreeg ik direct een telefoontje van Hans van der Sloot of ik niet bij de WV Amsterdam in het bestuur wilde komen. Ik antwoordde, beste Hans laat mijn nu even met rust na al het tumult bij Olympia. Maar Hans bleef maar door gaan en beloofde als ik bij de WVA zou komen ik een BMW auto kreeg, ik ben toen gezwicht helaas was de auto op dat moment niet leverbaar. Ik heb nog wel een tweedehands schaalmodel gekregen.
Ik ben begonnen met een leden administratie op te zetten in een kaartenbaksysteem, het leden bestand stond in een notitieboek, dat was het. Later toe mijn zoon de eerste PC (een Commandor) kreeg heb ik het ledenbestand digitaal over gezet, dit was heel summier maar het was het beging van het digitale tijdperk.
Jaren secretariswerk gedaan en o.a. het clubblad gemaakt, dit werd dan gedrukt, gevouwen en gesneden in de VU op de kopieer afdeling, 360 stuks voor de prijs van FL 35,00.
Licenties, licenties en nog meer licenties
Ook vroeg ik de licenties aan bij de KNWU dat waren gemiddeld 320 stuks in diverse categorieën. Dat ging niet zo als nu digitaal maar op de typemachine met aparte lijsten per categorie en op alfabetische volgorde van naam, daar was je wel even mee bezig. Als de renners een licentie bestelde moesten ze eerst betalen en dan kwamen ze op de bestellijst te staan. Wij waren ook de enige vereniging die de licenties toegestuurd kregen van de KNWU zonder vooruit te betalen. Zij wisten dat als WV Amsterdam de licenties s ’morgens ontving dat er dan direct geld werd overgemaakt.
Samenwerking met de KNWU
Deze gestructureerde administratie met de KNWU maar ook onze verdienste voor de wielersport in de breedte leidde er toe dat w.v.Amsterdam in aanmerking kwam voor de Shimano Award een geldprijs van Fl 2500,00 deze heeft onze oud voorzitter en nu, erelid Hans van der Sloot dan ook in ontvangst mogen nemen en hebben toen dat bedrag aan 5 verschillende goede doelen geschonken. De verhouding met de KNWU is nog steeds goed, al de jaren werkte ik al samen met Helma van de Heuvel en ook de laatste tijd met Jolanda Verhoog.
Ook heb ik jarenlang met Herman van der Sluijs (Stroppie) de taxi ondernemer en lid van de WV Amsterdam Het Kampioenschap van Amsterdam de inschrijving gedaan in de kantine van Olympia en bij WV Amsterdam. Dan kwamen er op zaterdag en zondag z’n 400 renners inschrijven om deel te nemen.
Toen de voetbal verenigingen op het Sportpark Sloten jaren geleden een grootte leegloop hadden en zij de huur van de velden niet meer konden voldoen, kwam er een advies van de Deelraad Sloten dat de kleine club’s moesten samengaan zodat ze de kosten dan beter konden dragen, ook werd toegezegd dat ze dan in aanmerking kwamen voor een subsidie om achterstallig onderhoud te plegen.
De wethouder en de bonnetjes
WV Amsterdam kwam nooit in aanmerking, want dat was een rijke verenging, na geïnformeerd te hebben bij de Deelraad moesten wij ook maar eens een begroting, van achterstallig onderhoud indienen. Wij hebben toen een begroting gemaakt, doucheruimten moesten op nieuw betegeld worden, de boiler was aan vervanging toe en het dak moest gedeeltelijk worden vervangen. Het totaal bedrag kwam uit op Fl.13000,00. Wij hebben dit ingediend en men ging akkoord. We kregen op voorschot Fl.7000,00 en moesten na een jaar de totale kosten verantwoorden.
Dat was goed geslaagd, na een jaar werden we benaderd door de Deelraad dat men de verantwoording van de kosten wilden zien. Ik heb toen een gesprek gehad met de wethouder van Sport van de Deelraad Osdorp en om uitstel gevraagd, omdat wij contra zaten met het voetballen die in het najaar speelden en wij een zomersport zijn dus wij moeten nu nog beginnen met het herstel. Hij ging hier mee akkoord maar over een half jaar moest de eind nota worden ingeleverd.
Er werd genoeg verbouwd en vernieuwd bij de WVA maar de man die daar een grote rol in speelde was Ed Snijders, hij regelde alles, tegels, hout, boiler, je kan zo gek niet bedenken en alles voor heel weinig geld maar zonder bon, Ed had overal wel zijn mannetjes. Na verloop van tijd melde de Deelraad wethouder zich weer en vroeg om de opsomming van de kosten die waren gemaakt. Ik heb toen Mia, de penningmeester, gebeld en gevraagd of zij mij alle bonnen op kon sturen over de periode van de aanvraag voor de subsidie. Nadat ik deze had gekregen heb ik alle bruikbare bonnen op datum gezet en de bedragen opgeteld. Maar helaas, ik kwam niet verder dan Fl.8200,00 Ik heb toen bij een relatie nog wat bonnen kunnen ritselen waaronder een bon voor een boiler van Fl.1860,00 maar toen kwamen we nog niet helemaal aan het bedrag.
Ik ben tweemaal bij de wethouder geweest maar elke keer was het antwoord daar neemt de accountant geen genoegen mee, ik vroeg wat is er dan niet goed, het antwoord was, dat moet U zelf uitvinden. We hadden in die periode veel last van vandalisme op het sportpark, toen heb ik kosten opgevoerd, vernieling van dakgoten, hemelwaterlozingen, ramen van de kantine en veel vernieling van het juryhok. Na dit allemaal te hebben omschreven werd het resterende bedrag van Fl.6000,00 als nog uitgekeerd aan de WVA . Om dit voor elkaar te krijgen ben ik weken bezig geweest.
Na het wielrengebeuren
Ook heb ik in de periode van het wielrengebeuren, 35 Jaar div. bestuursfuncties bekleed bij een stichting die Zomerhuisjes beheert op een eigen terrein in de Flevopolder. Tevens ben ik nu nog voorzitter en loopjongen van een Biljart Soos in Purmerend. Al deze activiteiten van de afgelopen 40 jaar hebben er toe geleid dat ik op 27 april 2017 een Koninklijke onderscheiding kreeg uit gereikt in Purmerend door Burgemeester Don Bijl en werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Ik heb besloten eind 2018 te stoppen met mijn werkzaamheden bij de WV Amsterdam, de reden is dat ik ouder word, af en toe steekjes laat vallen in de administratie en steeds meer een hekel krijg aan het digitale gebeuren, wat ik steeds onpersoonlijker ga vinden. Het is mooi geweest!
Lex Kriger