WV Amsterdam haalt grote vis binnen

[door Marco Postma]

WV Amsterdam haalt grote vis binnen

WV Amsterdam heeft de concurrentie een grote slag toegebracht. Want volgend jaar worden onze kleuren verdedigd door niemand minder dan Stefan Vis! De club is vereerd met de komst van de bekende fixed gear renner die in 2014 het Red Hook criterium van Barcelona wist te winnen. En Stefan is er zelf ook blij mee.

Het is heel fijn om eindelijk een mooie club te hebben gevonden. Ik kom al jaren met plezier de trainingswedstrijden rijden. Zelfs in mijn jeugdtijd tot junioren tot 1997 kwam ik graag de rondjes rijden. Na vruchteloze lidmaatschappen bij Gaul en Olympia, vroeg ik mij eigenlijk af waarom niet WVA? Hier wordt al een aardige tijd interesse getoond in mijn tak van wielersport: fixed gear racing. Ook de afters bij WVA zijn gezellig, al gaan de meesten na de race snel weg. Het bestuur staat altijd erg open voor mijn ideeën, en ze zijn ook blij om mij, maar uiteraard ook anderen te zien bij de wedstrijden, en de WVA leden vonden onze Vast Verzet Bokaal race tijdens de clubdag fascinerend. Dit alles zorgt ervoor dat renners zich welkom voelen, en dus ook ikzelf.

Mijn wielerverleden begon in 1991. Ik ben begonnen op de ATB in Noord Holland, waar wij de beruchte Prutritten crossten… Al snel ging ik op de betonnen wielerbaan van Alkmaar rijden. Wij, de jonge ATB figuren, dachten dat het een soort rollerderby was, dat op de baan fietsen, dus wij stonden daar de eerste keer voor aap met al onze skateboardbescherming en helmen. Niet lang nadat ik op de baan ging fietsen, mocht ik ook een wegfiets lenen om een keer mee te doen op de weg (parkeerterrein). In 1993, na nog geen jaar op de weg gereden te hebben, werd ik Nederlands kampioen bij de toenmalige categorie 7. Met ATB schoenen en lang haar. Tot de nieuwelingentijd won ik talloze criteriums, en werd ik Nederlands kampioen op wat baan onderdelen. In mijn juniorentijd reed ik met de internationale sprint elite, met als tactisch sprintcoach Jan Jansen en krachttrainer Marco van Bon als hoofdfiguren in die tijd. Marco rijdt ook nu weer met ons mee op Sloten! In die tijd mocht ik Nederlands kampioen teamsprint worden, samen met Martin Benjamin en Jörn Moraal. Tegen knallers als Vink, Slippens en Klunder.

In 1997 reed ik een WK junioren, waar ik iets van 6de werd in de sprint, en 12de op de kilometer, niet mijn ding, maar was daarin Nederlands kampioen. Niet heel moeilijk overigens, Slippens kon dat ook op nationaal niveau, als zesdaagserenner. Dat jaar was ook meteen mijn stop jaar. Problemen met KNWU en ander gedoe. Geen zin meer. Vink stopte er ook mee.

Nu rijd ik volop internationaal in de Fixed gear wereld. Met als topraces als de beroemde Red Hook Crit series en de marathonrit van Berlijn (fixed42) waar ik nog steeds top 20 kan rijden. Daarnaast rijdt ik graag gravelritten, op de baan, wegcriteriums en in de winter Cross. Ook doe ik grotere cyclosportieve fietsevenementen als Haute Route en Transalp. Waarvan online films te vinden zijn. Ik wordt persoonlijk gesponsord door Bombtrack Bicycle Co. uit Duitsland; Selle San Marco uit Italië; GripGrab uit Denemarken; Giro uit USA; Fast Forward uit Nederland; Challenge banden uit Italië en nog wat andere merken zoals Fouriers, Roodol, Bose, Wattbike.

Mijn plannen zijn nog 4 jaar (tot ik 42 ben) door te racen op het niveau wat ik nu doe, en meer films gaan maken om mensen te inspireren en uiteraard de producten te laten zien waarmee ik mag rijden. Dat laatste wil ik graag meer en meer gaan doen, en daar hoop ik niet mee te hoeven stoppen. In de zomer ben ik vaak te vinden in Frankrijk waar ik bij het Chateau de Gressoux mag wonen in de oude hooischuur. Hier ben ik bezig met het plannen van trainingsweken, en een aantal evenementen, die allen 1 mooie week moeten gaan vormen. Uiteraard is het mogelijk om dit Chateau voor een periode te huren met een groep. Bijvoorbeeld met de club! Ik ken de omgeving op de weg, maar ook de bossen, en de velden. Ik ben nu al trots om eindelijk bij de WVA te zijn!

Daar heeft WVA verder aan toe te voegen!