Bij onze club klopt het Amsterdamse wielerhart

Vuelta IbizaBTT 2021 – verslag door clubkampioen Frank Nederveen

Vuelta IbizaBTT 2021

Eat, sleep, rave, repeat dat is waar velen Ibiza van kennen. Er is echter ook een ander Ibiza namelijk dat van eat, sleap, RACE, repeat, oftewel de Vuelta IbizaBTT. Een driedaagse etappe race op de MTB over de gaafste en meest uitdagende paden van eiland. Aan de start staan MTB marathon toppers, ex profs zoals Purito en Stijn van den Berg, oud MTB wereldkampioen en legende José Hermida en bekende motorcoureurs. Kortom ook hier gaat het er hard aan toe.

Dit is andere koek dan de Heuvelrug

Na vrijdag met koppelgenoot Erik Driessen (bij dit soort wedstrijden is het belangrijkste klassement dat voor duo’s) al een etappe verkend te hebben brak het klamme zweet me wel uit. Dit is andere koek dan de Heuvelrug. Ibiza is show en ook de proloog was spectaculair. Starten op een groot podium in de haven en 6km en 250hm knallen door het oude centrum. Trappen op en af over natte keien en klinkers.  Aan het einde van de middag volgde een natte en gladde etappe van 40km. De afdaalbibbers die ik met verkennen had bleken in een wedstrijd afwezig en zo schoven we op naar de 11e plek in het 40+ klassement. De top 10 leek ineens een heel mooi doel.

Etappe 2 was de zwaarste met ruim 2000 hoogtemeters 75km. Prachtige paden, hele gave maar linke afdalingen met rotsen en keien en pittige klimmen. Doordat we er goed voor stonden in het klassement  mochten we starten vanuit startvak 2 dus het ging vanaf de start hard. Een langzaam leeglopende voorband bij Erik nekte ons. Een pitstop waar Red Bull Racing niet bepaald jaloers op zou zijn kostte ons bijna 15 minuten waardoor we uiteindelijk naar plek 14 in het klassement zakten. Maar wat een etappe!

Op maandag was de laatste etappe met start in de haven Sant Antoni. Minder hoogtemeters maar wel een paar hele steile klimmen. Een heel gevarieerd parcours bracht ons langs klimmen, mooie paden, technische afdalingen, stukken waar gelopen moest worden en langs de kust. Bij Erik was het beste er wel af waardoor ik besloot in eigen tempo door te rijden naar de bevoorrading en daar op hem te wachten met een volle bidon waarna we weer snel door konden. De laatste 25km waren relatief vlak en met Erik aan het elastiek ging t gas nog even goed open tot de tank helemaal leeg was bij de finish.

Eindresultaat een 13e plek bij de masters 40+ maar met name een hele mooie ervaring rijker. Volgend jaar op repeat? Zou zo maar eens kunnen!