Bij onze club klopt het Amsterdamse wielerhart

Verslag van de Grote Prijs Andre Demeulenaere door Rob Bohte.

Zondag drie september 2023 is niet een gewone ‘door-de-weekse-zondag’, nee vandaag is het een dag om te gedenken. Het is de jaarlijkse terugkerende lange koersdag op de WVA.
De voormalige 100 van Sloten, sinds dit jaar om gedoopt tot de GP van Andre Demeulenaere, de nestor van de WVA die vorig jaar is overleden, als eerbetoon.

De opkomst is groot, het weer is goed en voordat we vertrekken voor de koers spreken de dochter en zoon van Andre enkele mooie woorden over hun vader en dat ze blij zijn met deze koers ter ere van hun dierbare papa. De familie Demeulenaere stelt EXTRA prijzen ter beschikking namelijk Belgische chocolade en, nu komt het, Westmalle Tripels, geheel in de geest van Andre. 

Inderdaad de koers verloopt het eerste uur in een kabbelend tempo van rond de 43 per uur

De koers start en 100 renners klikken in de pedalen en zetten zich in gang om de volgende afstanden (uiteindelijk) te rijden- het tellen van 40 rondjes is geen sinecure: Dames en 60+, 41 ronden (ja dat is dus 1 rondje extra, voor hetzelfde geld) = 102,5 km en vervolgens sprinten 3 ronden daarna de 50+ en volgens hetzelfde recept de 40+ en de 40- af, die dus 125 km afleggen. In tegenstelling tot wat meestal het geval op sloten is, vandaag nauwelijks wind dus ontsnapping zullen spaarzaam zijn en zelden tot een definitieve breuk in het peloton leiden, schat ik zelf zo in. Inderdaad de koers verloopt het eerste uur in een kabbelend tempo van rond de 43 per uur.

Het is dus tijd om langs deze weg het peloton der WVA-vrijwilligers te bedanken!!!

Tijd om eens stil te staan bij het feit dat de WVA veel reguliere en bijzondere koersen organiseert. Een kort overzicht: 4 gewone clubkoersen per week (op de zaterdagen een dubbelprogramma), een tijdritcompetitie (6 tijdritten over verschillende afstanden), de overbekende 3-daagse van Sloten, de grote Cool en Heat prijs (dank aan Arjan Vonk), het KvA en de ‘rechte sturen, kromme sturen’-cross competitie, de oliebollen-cross en dan vergeet ik er vast nog wel 1 of 2. Het is dus tijd om langs deze weg het peloton der WVA-vrijwilligers te bedanken!!! De koers van vandaag is mogelijk omdat Gijs en Steen- Jury, Paul-EHBO, Annelies- bar, Kristel- hapjes en bloemen, en tenslotte Ello en Jos die inschrijven, sluiten, openen en prijsuitreiking voor hun rekening nemen!!!

Terug naar de actualiteit, er staat ook nog een sprintklassement na 50 km op het program en de onrust in het peloton is voelbaar. Dit kan zomaar een moment zijn dat direct na die sprint een aantal renners er vandoor muist, oppassen dus. De sprint zie ik in de verte plaats vinden, tot mijn ontzag zie ik daar een gele rakker mee sprinten, Frank Nijssen een 60+ die 2e wordt in de sprint waar heel veel witte nummers zich mee bemoeien. Frank is echt enorm in vorm en een klasbak pur sang ( na afloop hoor ik dat den Frank in de ochtend ook in Uithoorn een 60+ koers heeft gereden, dat is dus in totaal 155km koers, pfffff).

met nog zware benen van een Vlaams avontuur

Geen breuk na die sprint maar wel een peloton dat bij tijd en wijle op hol slaat. Ik besluit om mijn tactiek niet te veranderen, met nog zware benen van een Vlaams avontuur met mijn zoon, en behoud mijn positie net voor de buik van het peloton. Nog 5 ronden, blijken er 6 te worden, en daar sluipt 60+-er Martin Hoefakker mee met een kopgroep. Vier ronden later lijkt de aansluiting te komen, maar slechts een paar man maken de definitieve oversteek, Frank sluit als laatste in zijn eentje aan en ik mis de boot. Echter op miraculeuze wijze komt het peloton toch nog bij de kopgroep en wij oude knarren, kunnen samen met de dames ons opmaken voor de sprint. Louis wordt een, Frank 2 en ik heb net nog een Westmalleplek te pakken.

Voor mij is de koers gedaan dus een verder verslag van de race stokt hier en vermeld ik de betreffende podiumplaatsen:
Dames: 1. Liske Coumans, 2. Yva Geluk en 3. Liesbeth Zeeman
60+: 1. Louis Oude Elferink, 2. Frank Nijssen en 3. Rob bohte
50+ 1. Erwin Driessen, 2. Fedor Hes en 3. John Oudshoorn
40+ 1. Jeroen Akkerman, 2. Egon Nanninga en 3. Raoul Woudstra
40- 1. Vincent Weening, 2. Laurens van der Woerd en 3. Paul Metzemaker (Victor Broex was de eigelijke winnaar)

En de leidersprijs: Rick Groeneweg

En de tussensprint: 1. Rick Groeneweg, 2. Frank Nijssen en 3. Wouter de Jonge.

Ja en na de podiumceremonies is het een ongeschreven wet, door Andre himself ingevoerd: het inschenken der kelkglazen met Westmalle Triple.. het is apres-koers feest met de familie Demeulenaere. Fijn dat jullie zo met de WVA verbonden blijven.
Een dag om niet te vergeten…volgend jaar weer.

De uitslag vind je op deze pagina: https://www.wvamsterdam.nl/uitslagen/

Podium foto’s

Podium 40 met een de eigelijke winnaar Victor Broex Podium 40+Podium 50+Podium 60+Podium damesPodium tussensprint