Bij onze club klopt het Amsterdamse wielerhart

Verslag Oranjeronde 2022 door Rob Bohte

Oranjeronde Amsterdam 2022, het mocht weer!
Subtitel Een verslag van een toeschouwer in plaats van een renner. 

De ASC-Olympia was de organisator van de 67ste ronde van Oranje. Uw verslaggever verscheen met gympen en een stadsfiets een halfuur na het startschot bij de finishlijn. Met een camera in de aanslag hield ik de koers van de Masters 50+ in de gaten; het werd een spannende en memorabele koers.

Een mannetje of 50 waren druk bezig met de koers en namens de WVA zat een aantal begenadigde en dus potentiële kampioenen in het peloton. Het sprintersgilde werd door Marco Postma, Maurice de Bruijn en Arjan Vonk gevormd; de 1-kilometerbeesten/ ontsnappers genaamd Brian Burggraaf, Freo ten Hove, Bart van Breemen en Ello van Gelderen. Natuurlijk kunnen deze namen onderling worden gewisseld al naar gelang het koersverloop.

Ik ‘stapte’ in op nog 14 ronden te gaan en zag een compleet peloton. Als toeschouwer was het natuurlijk moeilijk te volgen wat er aan de achterkant van het parcours allemaal gebeurde. Wat opviel was dat ontsnapte enkelingen werden gedoogd door het peloton maar als groepje wegkomen leek onmogelijk. Aan de kant, lees toeschouwersperspectief, leek er ook geen wind te staan en dan is wegkomen nog veel moeilijker op het Sloten-rondje.

Serge van der Putten die zeker de prijs voor aanvaller diende te krijgen

Met nog vier ronden te gaan waren twee renners ervan tussen: Serge van der Putten (die zeker de prijs voor aanvaller diende te krijgen) en de Terminator 3.0 ook wel Ello van Gelderen genoemd (of is het nu andersom). Het peloton zette wel een soort achtervolging in maar – naar ik later vernam- een aantal WVA-renners werkte redelijk samen. Gaten naar ploeggenoten dichtrijden was ‘not done’.

De twee tempobeulen hielden goed stand en toen de bel luidde was het duidelijk de winnaar van de Oranjeronde van Amsterdam 2022 zou een van deze twee renners worden. Nu oogde Ello bij het laatste viaduct klimmetje niet als sterkste, maar zijn bijnaam is niet voor niks Terminator. Twintig tellen later kwam het gesloten peloton voorbij. Aangezien er nog 1 podiumplek over was, moest hier ook nog gestreden worden. Zou het podium met twee WVA-renners worden opgesierd, het was een reële optie.

Oeff Ello drukte net zijn wiel als eerste over de streep… WVA-boven

Daar reden de twee vol sprintend naast elkaar naar de finish, dat zou close worden. Oeff Ello drukte net zijn wiel als eerste over de streep… WVA-boven, top gedaan King-Terminator. Even later stormde het peloton naar de finish en werd Peter Fils 3e. Hier video van Maurice de Bruijn van Peloton sprint.  Na de podiumceremonie en de verplichte fotoshoots werd in de kantine van Olympia de koers nabesproken.

Een goede nabespreking met verbeterpunten voor de volgende “grote koersen” die dit jaar op stapel staan, te weten het DK en NK-masters (beiden worden bij de WVA gereden).

Uw verslaggever ging opgetogen en met heldere blik op deze gedenkwaardige Koningsdag huiswaarts.

Link naar foto’s 

oranjeronde 2022 masters 50+