Just Cycle Sportswear Bikeplanet Duursport.nl Studionep

Wat een fantastisch Wielercafé was dat zeg!

[door Marco Postma]

Terugblik op supergeslaagd WVA Wielercafé van 28 april

Zaterdagavond 28 april hebben we een succesvolle tweede editie van WVA’s Wielercafé georganiseerd! Het werd een fantastische avond met bijzondere gasten, vermakelijke anekdotes en natuurlijk een geweldig publiek!

De definitieve line up van WVA’s Wielercafé stond als een huis: presentator Gio Lippens praatte de avond aan elkaar. Wat een vakman is dat! Als eerste hield hij een tafelgesprek met wielerjournalist Léon de Kort die onlangs het wielerboek ‘Monumenten van de Lente’ schreef. In het boek staat Léon stil bij de podiumplaatsen die de Nederlandse renners in de laatste twintig jaar haalden in de voorjaarmonumenten. De Vier Nederlandse winnaars komen in het boek uitvoerig aan bod (Milaan-San Remo 1985/ Hennie Kuiper, Ronde van Vlaanderen 1986/ Adrie van der Poel, Parijs-Roubaix 2014/ Niki Terpstra, Luik-Bastenaken-Luik 2016/ Wout Poels). Het boek was nog niet van de persen gerold of een vijfde winnaar diende zich aan. Want Niki Terpstra won de Ronde van Vlaanderen! Niki wilde het goed maken met Léon en schoof ook aan. We kregen een mooi inkijkje in het leven van een wielerprof. Hoe zorg je dat je als team van specialisten van het vlakke gemotiveerd blijft in de Vuelta met honderd aankomsten bergop? Niki heeft daar ideeën over!

In de koffie pauze signeerde Léon de Kort zijn boek Monumenten van de Lente. Hoofdrolspeler uit het boek, Niki Terpstra deelde ook krabbels uit. Tip van WVA: koop dat boek!

Het tweede item van de avond stond in het teken van Leo van Vliet. Leo reed ooit voor de befaamde Amstel amateurwielerploeg, woont op de Amstel (in een woonboot) en is nu koersdirecteur van de Amstel Goldrace. Dan hoor je gewoon op te komen draven bij WV Amsterdam! Gio Lippens had een geanimeerd gesprek met Leo die wij ook nog kennen uit zijn tijd als Raleigh-renner. Hoe kwam hij op het idee om de finale van de koers te verleggen? Er schijnt een link te zijn met … Niki Terpstra. Dat de Leo en Niki goed met elkaar door een deur kunnen bleek uit smakelijke anekdotes uit de tijd dat Leo bondcoach was van de Nederlandse professionals.

Na de Petje Op, Petje af was het podium voor Frans van Rossum. Frans vertelde mooie verhalen van 40 kilo geleden;-). Hij reed toen Olympia’s Tour en ook nog Spaanse etappekoersen. Na zijn wielerloopbaan werd Frans kok. Hij kookte pasta en voor de renners tijdens de zesdaagsen van Amsterdam en Rotterdam. Het publiek hing aan zijn lippen.

Tot slot interviewde Gio Lippens de tandem Wessel van Keuk en Jos Verschuur. Dit is letterlijk een tandem want Wessel zat tientallen jaren bij Jos op de motor tijdens klassiekers en grote ronden. Het leven van een motard en zijn fotograaf is zeker niet alledaags. Wat die mannen in één dag meemaken beleeft een gemiddeld mens niet in tachtig jaar!

Kortom: het Wielercafé was een bijzonder fijne wieleravond. Wij zijn alweer bezig met de volgende aflevering na de Tour!!!👌