Bij onze club klopt het Amsterdamse wielerhart

René Randsdorp wint Granfondo in categorie 60+ in België

Als veertiger reed ik vaak cyclo’s en Granfondo’s. De twee verklaringen zijn eenvoudig; het is eens wat anders dan de rondjes op de wedstrijdparcoursen in Nederland en op geaccidenteerd terrein kom ik het beste uit de verf.

De laatste cyclo die ik heb gereden is inmiddels een fors aantal jaren geleden. In ene dacht ik, kom laat ik het nog eens een keer proberen. Ik zag een mooie Granfondo in Zuid België met 2000 meter hoogteverschil en een lengte van 170 km.

Dat voelde een uur als een finale op Sloten

De start was zondagmorgen om 09.00 uur. Ik heb het eerste uur, overwegend vlak overigens, in de eerste groep meegereden. Dat voelde een uur als een finale op Sloten. Er werd heel hard gereden. De winnaar in die categorie heeft het gehele parcours met 40+ km/p u afgelegd. Ik was blij dat er een tweede groep ontstond van ca. 40 renners. Het tempo ging wat omlaag, ook al was mijn gemiddelde toch nog bijna 37 km /per uur. De organisatie was top en zoals bekend in België was het wegdek bar en boos. De 18 côtes en colletjes waren tamelijk kort, eigenlijk te kort voor mijn doen.

Een Fransman van wie ik dat vermoedde en die voor mij eindigde bleek achteraf een vijftiger te zijn

De langste was zo een twee kilometer en er zaten er ook tussen van enige honderden meters. Met meerdere renners heb ik geprobeerd een gat te slaan op een van de colletjes. Dat lukte wel, maar op de vlakkere delen werden we telkens weer bijgehaald. Zodoende gingen we met de hele meute op de finish af en helaas was die niet bergop. Ik keek in groep waarin ik reed om me heen wie er ook 60+ zou kunnen zijn. Een Fransman van wie ik dat vermoedde en die voor mij eindigde bleek achteraf een vijftiger te zijn. Verder meende ik in de groep waarin ik zat niet veel tegenstand te hebben van leeftijdsgenoten. Bij de podiumceremonie van de 60+ werd ik een beetje tot mijn verbazing niet omgeroepen. Een check leek me verstandig. Het bleek dat de organisatie mij bij de 30+ categorie had ingedeeld. Een leuk compliment, maar geen prijs op die manier…. Dat werd gecorrigeerd na alle ceremonies. Vandaar dat ik helaas solo op het podium sta. De andere zestigers waren alweer vertrokken. Al met al een erg leuke dag gehad en weer eens op een zeer vermakelijke manier gekoerst.