Randsdorp en Bosch koersen in de cols van België

[door René Randsdorp]

Randsdorp en Bosch koersen in de cols van België

Voor het tweede jaar achter elkaar zijn Erik-Jan Bosch en René Randsdorp naar de zuidkant van België (Gouvy) afgereisd om de meest geaccidenteerde koers van de Waalse Wielerbond te rijden. Het is een enorm eind autorijden voor een koers van nog geen twee uur, maar je krijgt er ook wel iets voor terug. Want waar je kun je een koers rijden, met een tweetal heuse cols erin?

René Randsdorp gaf bij de eerste col gelijk gas om te kijken of hij met een paar medeklimgeiten boven kon komen. Dat lukte niet. Hij kwam solo boven en het gat was te klein om door te rijden. Ronde één van de drie (van elk 20 km) leek op een koers zoals we die kennen op Sloten. Veel demaragges en soms was er een groepje even weg, maar de meeste ontsnappingen vielen in de catergorie “chasse patate”. Erik Jan had het tamelijk zwaar op de colletjes. Hij kwam mee, maar kon daarna op het vlakke niet overnemen. De renners die EJ kennen weten, dat hij graag en hard sleurt als hij er de benen naar heeft, wat op Sloten vaak aan de orde is.

René Randsdorp was eigenlijk wat van de nerveuze. Tja, als je 320 km rijdt, wil je niet met lege handen thuis komen. In de laatste ronde gaf een Luxemburgse renner gas op een kilometer voor de laatste col. Hij kreeg de ruimte. Randsdorp dacht, we grijpen hem wel op de klim. Dat lukte….samen kwamen ze boven. De beste man kon echter niets meer, zat in het wiel van René en beloofde de WVA-er niet te zullen sprinten. Er moest nog 3 km gereden worden, hoofdzakelijk dalend, met een snelheid van rond de 70 km per uur. Helaas gaf een vrijwilliger de richting niet goed aan en onstond er een onschuldig valpartijtje in een haakse bocht, waar de snelheid minimaal was. Dat zorgde ervoor, dan een van de renners, die daarnet was aangesloten kon ontsnappen (hij werd derde; twee man waaronder de WK 50+, waren al eerder weggereden) en René kon met een slag in zijn wiel de laatste drie kilometer afleggen om nog beslag te leggen op de vierde plek. Erik Jan zat in het peloton en wilde met renners van vier nationaliteiten om zich heen geen risico nemen. Hij eindigde in het peloton. Het was weer een grandioze dag die werd afgesloten met een traditionele Belgische topmaaltijd.

avontuur-van-rene-randsdorp-en-erik-jan-bosch-02