Bikeplanet Cool & Heat

Nostalgie: motorraces op het circuit van Sloten

[door Fred de Groot]

Nostalgie: motorraces op het circuit van Sloten

Na ruim een half jaar weer gereden op Sloten. Mooi weer en eindelijk kon ik mijn Venge Pro met de elektronische groep uitproberen. Medio december maakte ik een knappe koprol op de wielerbaan, hetgeen mij een zeer slepende rugblessure en afgescheurde pees bezorgde. Het was daarom weer goed even op Sloten te zijn.

Dit circuit ken ik vrij goed, mede omdat ik het heb zien aanleggen. In de jaren zeventig woonde ik in Osdorp. Iets dat veel renners niet weten is dat er ooit met motoren over gereden is. (Bijgaand enkele foto’s. 1974) De bomen waren er nog niet en het was vrij open, dus de wind had vrij spel. De motoren kwamen gewoon los van de grond, als ze over de klucht reden. Ik meen dat het bij één keer gebleven is. …
Zelf reed ik in de tijd een Yamaha YDS6, die met enkele simpele ombouwingen tot een echte racer kon maken. Naast wielrennen en schaatsen was dat een passie van me, waarvan ik jaren later enkele jaren mijn beroep heb gemaakt.


Ik reed veel op de zaterdag, de groep was toen niet groter dan een mannetje of 40. Amateurs mochten niet meerijden in die tijd. Er waren immers echt veel koersen. Ieder dorp had wel zijn eigen ronde. Langzaam werd het drukker en zo kan het gebeuren dat de KNWU er lucht van kreeg en ging controleren! We moesten dan in 2 groepen vertrekken. Maar de eerste groep wachtte gewoon om de “hoek”. In die tijd reed je op Sloten om te trainen en langzaam zag je dat het als een echte koers werd gezien. De groepen werden steeds almaar groter. Nu kijkt niemand er meer van op als we met meer dan 100 renners aan de start staan