Koersverlag Ronde van Soumagne

[door René Ransdorp]

Koersverslag Ronde van Soumagne

Afgelopen zaterdag 21 maart 2015 ging WV Amsterdam renner René Ransdorp samen met WTC-lid Pierre naar de Ronde van Soumagne (ten oosten van Luik) gereden om de gelijknamige 1.18 koers te rijden.

De start was 10.30 uur. Het weer was niet erg aantrekkelijk: 3 graden, mistig en een nat wegdek met veel kluiten klei erop. Afijn, Belgen zijn geboren koereurs dus ik dacht laat ik maar gewoon starten en kijken hoe het loopt. De koers bestond uit 8 ronden van 7 kilometer. Er zat 1 klim in van ongeveer 6%. Die was richting de eindstreep en na de eindstreep liep de klim nog een flink stuk door. In totaal ongeveer een kleine 2 kilometer.

Na het startschot zat het tempo er zeer behoorlijk in. De koers had op dat moment alle kenmerken van een Nederlands criterium, waarbij het er in het begin vaak ook erg hard aan toe gaat. In ronde 2 ontsnapten er 3 renners en kort erna reed er nog een naar toe. Ik zag het gebeuren maar had de benen niet om de aanvallen te pareren. In ronde 3 raakte ik met een groep van in totaal 12 man in een groep, die tussen het peloton en de kopgroep reed. We bleven bijeen tot het einde van de koers. De finale was lastig. Eerst een rechte vlakke weg van een kilometer, dan een bocht naar rechts, 200 meter vlak en dan de klim van 800 meter tot de meet. Je moest dus na die 200 meter heel snel naar het kleine blad schakelen. Ik demarreerde ruim voor de bocht en sloeg een gat van 50 meter, maar de Belgen lieten ‘dien Ollander’ niet gaan… bij de bocht naar rechts had ik de meute in mijn wiel en eenmaal op de klim reden/sprintten de meesten van de groep over me heen. Ik werd 8ste van die groep en 12e overall. Pierre reed in een andere categorie en werd 15e.

Bij het binnenkomen van de ‘kantine’ om 12.30 uur (de huidige WVA kantine kan in vergelijking daarmee een paleis genoemd worden) snoof ik een geur op van broodjes zuurkool met vette worsten en zat iedereen aan een pint. Toen ik 2 koffie bestelde keek de barman me meewarig aan…. weer iets geleerd!