Tactic Bikeplanet Amacx Cool & Heat

Bij onze club klopt het Amsterdamse wielerhart

Koersverslag van team WVA in de Ronde van de Westerstraat

Afgelopen zondag 16 juni was de revival van de meest legendarische wielerronde van Amsterdam: de Ronde van de Westerstraat! Tijdens dit wielerspektakel werd er een dikke bandenrace, een dames- en een paracycling criterium verreden, waren de fixed-gear piloten actief en streden teams uit de 7 stadsdelen van Amsterdam tegen elkaar om het Amsterdamse Straatrace Kampioenschap. WVA leverde de vulling voor het team van stadsdeel Nieuw-West.

Het Amsterdamse Straatrace Kampioenschap bestond uit een middagvullend programma:

  1. Sprint staande start: 300m
  2. Ploegenachtervolging: 3 ronden
  3. Afvalkoers: 28 renners dus 28 ronden
  4. Criterium (scratch): 21 ronden met elke 3 ronden een bonificatiesprint
Klaar voor de start

Er stonden dus 7 teams van 4 renners aan de start. Alle teams werden door de organisatie voorzien van een prachtig gekleurd wielershirt. Team Nieuw West was de kleur groen toebedeeld en en bestond uit de volgende WVA renners:

  • Bart van Breemen
  • Ello van Gelderen
  • Frank Nederveen
  • Koen Polder

De ploegleider, regelneef en mental coach was ‘good old’ Frans van Rossum. Het parcours was simpel: de Westerstraat heen (460m) en weer (460m) met 2x een U-bocht en elke 100m ligt er een drempel in de Westerstraat, zowel- op de heen als terugweg.

Om 12:00 uur zou de ploeg bij café Nol verzamelen. Dat was gesloten tot 22:00 uur dus bij de overburen café De Blaffende Vis met een terras op het middenterrein werd het Nieuw West (NW) kamp opgeslagen. Koen, scherp als hij is, was er ruim op tijd. Overigens leek het  Koen wel een goed idee om de avond ervoor de Ronde van Ouderkerk – Ronde Hoep bij de Elite te rijden. Hij moet zijn krachten hebben gespaard want hij werd keurig 12e. Op die vermeende krachten komen we later nog terug.

Frank arriveerde 12:05 vanuit Den Dolder met de trein op Centraal, Ello kwam fietsend uit Heemstede en sloot om 12:30 aan en Bart, de enige renner die echt woonachtig is in Nieuw West, wist slalommend tussen de toeristen in de de stad van huis uit in 15 minuten de Westerstraat te bereiken.

Eerste onderdeel: 300 meter sprint

Het eerste onderdeel was dus de 300 meter sprint. Bart was zo verstandig om de dag ervoor op Sloten even uit te proberen wat wijsheid is. Buitenblad 53, achter op de 21 om van 0 tot 45 km/u te accelereren en dan in één keer 5 kransjes zwaarder schakelen om vervolgens de laatste 200 meter voluit te printen. “Zeker niet te zwaar schakelen want die krijg je niet rond”.

Bart kon dit gelijk toepassen in de eerste serie met 4 renners. De jury telde af en met een pikstart vloog hij weg terwijl zijn tegenstanders op een veel te zwaar verzet geparkeerd stonden. Eerste halve finale plaats was eenvoudig binnen. Ello, die niet als sprinter bekend staat, had samen met Bart nog even wat sprintjes getraind op de Lindengracht en bleek zondag verrassend snel. Helaas net niet snel genoeg dus geen plek in de halve finale. Frank, al een tijdje niet meer woonachtig in de Hoofdstad, miste de gezonde zuurstofrijke lucht in de omgeving van Bilthoven of was toch een beetje overdonderd door de entourage en de dynamiek van de grote stad. Wat het ook was, hij reed vanaf de start achter de feiten aan. Geen zorgen, later op de dag kwam dat allemaal goed. In de halve finale kwam Bart er achter dat een pelotonnetje 50+-ers er op leggen wat anders is dan sprinten tegen de jonge gasten. Helaas geen finaleplaats.

Koen is een beest! Hij maakte eenvoudig korte metten met de drie andere finalisten en de leiderstrui was voor hem. Zonder overdrijven vloog hij vanuit stilstaande start met 60 km/u over de drempels en de finish. Een beest dus! En het publiek op de terrassen van De Blaffende Vis en ‘t Monumentje kregen waar voor hun geld!

Het tweede bedrijf: de ploegenachtervolging

Het tweede onderdeel was de ploegenachtervolging. Team NW was als laatste aan de beurt en de te kloppen tijd lag net even boven de 4 minuten. Uit de vele aanwezige fans werden drie man gerekruteerd om samen met Frans de renners vast te houden bij de start. Helaas waren de andere teams minder slim, hadden ze geen helpers en moest team NW van de jury toch zonder helpers starten. Koen en Frank hielden het hek vast en Bart hield Frank vast. Alleen Ello stond met zijn voet aan de grond. Klaar voor vertrek:  3, 2, 1, start en Ello kreeg zijn voet niet in de pedaal! Althans niet gelijk. Volgorde in de war, wachten, wachten, gruppo completo en eigenlijk kon het gas erop. De NW-trein reed verder voorbeeldig. Keurige aflossingen, redelijk snelle bochten en slechts enkele seconden tekort voor de overwinning. Een mooie 2e plaats viel het team ten deel.

Deel drie: de afvalrace

Vervolgens stond de afvalrace met alle 28 renners op het programma. Team NW wist zich een tijd prima te handhaven toen het achterin een beetje leeg begon te worden. Ello die begonnen was met zijn voorliefd hard rijden op kop, zakte na een ronde of 10 naar achteren. Gezellig bij Bart in de buurt zeg maar. Ello en Bart wisten zich nog even te handhaven maar gingen toch halverwege eruit. Frank en Koen zaten er lekker in en Frank ging er pas als 6 na laatste af. Prima prestatie! De benen waren duidelijk groeiende.

Koen is een beest! Met speels gemak reed hij een beetje achteraan en steeds op het juiste moment ogenschijnlijk moeiteloos naar voren. Zijn laatste slachtoffer moest ruim voor de finish capituleren. De leiderstrui zat stevig om zijn schouders en Frank klom naar de 3e plek.

Het finalecriterium

Als laatste onderdeel stond het criterium over 21 ronden op het programma. Elke 3 ronden waren er extra 3, 2 en 1 punten te verdienen. Team Zuid ging hier duidelijk werk van maken. Met drie man werd er een ontsnapping op touw gezet en team NW was even niet alert. Het is goed om te weten dat vanaf het startschot als een malle werd gereden en dat je middenin zo’n pelotonnetje met 20 km/u door de bocht gaat om vervolgens tot boven de 50 km/u te accelereren. Elke halve ronde weer. Naar voren rijden is dan wel een dingetje…

Een valpartij van twee renners in de bocht gaf een mooie gelegenheid 7 plaatsen op te schuiven en vanaf dat moment zat team NW goed in de race. Echter, Team Zuid had een gaatje en pakte onderweg veel punten. Koen was niet in staat over te steken (oversteken is niet het goede woord, je bent harder aan ‘t accelereren of later aan ‘t remmen). Was die Ronde Hoep van de avond tevoren toch niet zo’n goed plan? Ello probeerde nog wel zijn kopman op sleeptouw te nemen, maar neem het de rijdende reporter niet kwalijk dat zijn waarneming in die fase van de wedstrijd hard aan nauwkeurigheid aan ‘t inboeten was. Hoe dan ook: NW kwam er niet meer bij en hier werd de titel verloren…Een RIH frame op maat ter waarde van € 3.500,-  ging aan de neus kopman Koen voorbij. Koen werd 2e en Team NW werd 2e.

Na afloop

De rondemiss maakte gelukkig veel goed! En in de Blaffende Vis hadden ze hersteldrank aan de tap en de bitterballen voorkwamen een hongerklop. Alhoewel, Arjan Vonk kwam het team, na zelf ‘s ochtends nog een koersje in de Waarderpolder te hebben gereden, aanmoedigen. Hij was dus al een tijdje dorst aan ‘t lessen op het zonnige en gezellige middenterrein. Een heuse hongerklop viel hem op weg naar huis ten deel. Gelukkig bracht een AH filiaal uitkomst.

Het was een fantastisch evenement en Team NW heeft het uitstekend gedaan. Er waren over de dag vele WVA renners, familie en vrienden die kwamen aanmoedigen en foto’s maken. Gepot zijn in ieder geval Bart Borggreve, Tom Anthonie, Thijs Geurts, Harm Post, Maurice Willems (samen met zijn fitgirl), Tim Boudrie, Jos Backer, Lucas Boswijk (dank Lucas voor de mooie foto’s!) en dan missen we nog een paar namen. Bedankt voor de support!