Just Cycle Sportswear Bikeplanet Duursport.nl Robic Studionep

Interview met de architect van ons clubhuis: Frank Nederveen

[door Marco Postma]
Frank Nederveen van studioNEP ontwierp het nieuwe clubhuis van WV Amsterdam

Interview met de architect van ons clubhuis: Frank Nederveen

De bouw van ons nieuwe clubhuis is niet zonder slag of stoot verlopen. Inmiddels maken we naar volle tevredenheid gebruik van ons nieuwe domein. Aan de basis van de bouw staat naast Ed Bosse ook Frank Nederveen. Want naast renner en sponsor is Frank ook eigenaar van architecten- en bouwmanagementbureau studioNEP. Hij ontwierp zowel de binnen als de buitenkant van ons mooie clubhuis. Tijd voor een nadere kennismaking!

We zien nu al twee jaar studioNEP op onze shirts staan. Waar staat dit voor?
NEP staat voor Nederveen En Partners. Omdat de architectenbranche niet bepaald de makkelijkste is heb ik ervoor gekozen om flexibel met mijn bedrijf te zijn en collega’s/partners in te huren wanneer ik dit nodig acht. De naam studioNEP roept natuurlijk vragen op en dat is ook de bedoeling want het blijft hangen.
Het clubhuis heb ik ook met zo’n partner gedaan. Samen met bevriende collega en WVA lid Ingo Douwma heb ik een aantal ontwerpsessies gedaan. Erg leuk want we zijn samen afgestudeerd op zowel de HTS in Groningen als de TU in Delft.

Had je ervaring met clubgebouwen?
Nee dit is het eerste (semi-) publieke gebouw dat ik heb ontworpen. Ik heb veel ervaring in het ontwerpen, verbouwen en aanbouwen van woningen en villa’s. Ook heb ik met een bevriende architect gewerkt aan kantoren voor Damen Shipyards. Daar heb ik voor het eerst kennisgemaakt met heel veel verschillende meningen over een ontwerp. Voor het clubhuis kwamen deze meningen eigenlijk pas vlak voordat het klaar was. En gelukkig meestal positief.

 

Hoe ben je bij het project betrokken geraakt?
Het leek me goed om iets te betekenen voor de club en om te zorgen voor wat jong bloed bij WVA. Toen ik hoorde dat Ed bezig was met een nieuw clubhuis heb ik me bij hem gemeld als vrijwilliger. Ed had al een offerte opgevraagd bij een prefab beton bouwer. Het ontwerp was eigenlijk het oude clubhuis maar dan in beton in verband met het gevaar voor vandalisme. En het was niet goedkoop. Ik heb toen tegen Ed gezegd dat we voor bijna hetzelfde geld ook iets moois van konden maken. Na een aantal conceptschetsen was inmiddels ook het gehele bestuur overtuigd dat er een nieuw gebouw moest komen. Dat was ook gelijk de start van mijn bedrijf, dit was in 2013.

Wat een lang traject!
Normaliter ontvang je als architect een programma van eisen van een opdrachtgever maar in dit geval moest ik dit zelf schrijven. Ik heb dus geïnventariseerd wat we hadden in het bestaande clubhuis en wat er nodig zou zijn in een nieuw clubhuis. Eigenlijk waren er weinig opmerkingen op het ontwerp vanuit de club en Welstand en de omgevingsvergunning werd in juli 2014 afgegeven door het stadsdeel. Vanwege de goede betrokkenheid vanaf het begin en de concurrerende prijs werd Meerland bouw de aannemer. Wat vooral tegenviel was de snelheid van de subsidie verstrekking. Dit traject heeft 1,5 jaar geduurd maar door hulp van Peter Visser en Maurice Willems hebben we het toch voor elkaar gekregen. Gelukkig had Meerland bouw alle vertrouwen in ons zodat we alvast met de bouw konden starten.

Hoe is het ontwerp ontstaan?
Uitgangspunt vanaf dag één was dat het vandalismebestendig moest zijn. Ik vond dat het ook onderhoudsvrij of in ieder geval onderhoudsarm moest zijn. Wat ik miste in het oude clubhuis was zicht op het parcours. Door het vloerniveau van het gebouw een halve meter te verhogen en de grote glaspui is het nu mogelijk om tot aan de laatste bocht te kijken. De luifel zorgt ervoor dat het binnen niet te warm wordt en dat publiek bij lichte regen droog kan zitten. De vorm van de luifel refereert overigens aan de bewegingen van renners in een eindsprint. De punt van de luifel eindigt dan ook precies op de finishlijn.

Ben je net zo trots op het eindresultaat als wij?
Misschien nog wel trotser! Voordat we begonnen met de sloop werd het oude clubhuis helemaal opgehemeld. Het was zonde dat het gesloopt werd! Het had natuurlijk ook enorm veel charme en het was niet makkelijk om dit in een nieuw gebouw terug te krijgen. Maar in de dagen vooraf gaand aan de opening toen we met een aantal vrijwilligers de kantine hebben aangekleed, de bar en tafel hebben geschilderd en het terras werd aangelegd viel alles op zijn plek. Net zo goed of misschien nog beter dan op tekening. Nieuw maar voorzien van genoeg charme. En leuk om de te zien dat de foto tafels goed in de smaak vallen. Op de avond voorafgaande aan de opening had ik de lampen die inmiddels boven de stamtafel hangen afgemaakt. Deze heb ik in de ochtend voor de opening opgehangen en toe was het af.

En de opening?
De opening was echt top. Goede sfeer, leuk programma en gelukkig goed weer. En heel leuk om te zien dat de banken die aan de gevel hangen goed gebruikt worden. Complimenten van de KNWU voor WVA, dat we als voorbeeld worden aangehaald is iets waar we trots op mogen zijn. En het aantal complimenten dat ik heb gekregen op die dag maakte dat ik niet kon starten in het clubkampioenschap meer dan goed.

Wil je verder nog wat kwijt?
Haha, nou als mensen bouw of verbouw plannen hebben kom ik graag een keer met ze sparren om te kijken of ik iets voor ze kan doen. Architecten hebben de naam “duur” te zijn maar ik denk dat je ons terug verdiend door een duurzaam ontwerp en een kritische blik tijdens de onderhandelingen met de aannemer, zowel voor als tijdens de bouw. En natuurlijk een mooier eindresultaat!

Vragen over het clubhuis? Mail Frank Nederveen op info@studionep.nl of pak de telefoon en bel 06-24278090.