Helpen sportkousen of compressiekousen tijdens wielrennen?

[door Jeroen Hamer]

Helpen sportkousen of compressiekousen tijdens wielrennen?

Helpen sportkousen of compressiekousen tijdens wielrennen? Ga je bijvoorbeeld beter rijden wanneer je sportkousen of compressiekousen draagt tijdens het wielrennen? Jeroen Hamer is een trouw lid van WVA en fleboloog (spataderdeskundige). Regelmatig is hij op ons parcours te vinden tijdens de woensdagavond en zaterdagmiddag.

Sommige sporters, met name in de duursporten (en wielrennen is een duursport), hebben belang bij het dragen van sportkousen. Dit is een steunkous waarbij sprake is van een druk die rondom het onderbeen gegeven wordt: gradueel, dat wil zeggen opgebouwd vanaf de enkel naar boven de kuitspier. De steun- of compressiekousen worden ingedeeld aan de hand van de druk die zij rondom de enkel en kuit geven. We onderscheiden daarbij 5 drukklassen, ook wel Compression Class (CCL) genoemd. De sportkous valt daarbij in klasse 2 (CCL2). Over het algemeen wordt in dat geval afdoende druk gegeven, zonder dat het vervelend wordt om te dragen of mee te sporten. Je kunt deze kousen nemen inclusief voet en tenen, dus als een gewone kous. Een kous met open tenen kan ook en ten slotte kan het zelfs zonder voet (een tube). Deze klasse is ook makkelijk aan te trekken.

Daarom helpen sportkousen of compressiekousen tijdens wielrennen

Er zijn 3 argumenten aan te geven waarom je sportkousen of compressiekousen of tubes zou moeten dragen tijdens het wielrennen:

  1. Het is aangetoond dat je er beter van gaat fietsen: een groot literatuuronderzoek laat diverse publicaties zien waar dat uit blijkt.
  2. Je hebt minder snel vermoeide benen, omdat de afvalstoffen efficiënter worden afgevoerd. Hierdoor houd je het langer vol in een koers, zeker in een klassieker.
  3. Wanneer je in een toertocht meerijdt, is het opnieuw opstarten na een oponthoud makkelijker (wellicht herken je dat gevoel dat wanneer je na een koffiepauze met ‘zware benen’ weer op moet starten).

Helaas is het dragen van een compressiekous tijdens de koers niet toegestaan door de UCI. MAAR er wordt niets gezegd over de tubes.

Tenslotte is een compressiekous uitermate geschikt om dikke enkels en vermoeide benen te voorkomen tijdens een lange reis (vooral een vliegreis). Een compressiekous helpt niet alleen voor een snelle afvoer van afvalstoffen (en dus minder snel vermoeide benen), maar het kan ook helpen in het voorkomen van het ontstaan van spataderen. Met behulp van een echo-duplex apparaat kun je een scan maken van je kuitspieren. Hierop kun je zien of het voor jou goed zou zijn om tijdens het wielrennen een vorm van compressie toe te passen. Helaas is het dragen van een compressiekous tijdens de koers niet toegestaan door de UCI. MAAR er wordt niets gezegd over de tubes. Mijn advies zou dan ook zijn om de tubes te dragen tijdens de koers en de kousen te bewaren voor na de koers voor het herstel.

​Fijne aanbieding door Jeroen

Aanbieding voor WVA-leden: 25% korting op zowel het onderzoek als het af te nemen materiaal.

Meer informatie en contact