Fleche de Wallonie

[door Ed Bosse]

Onze campionissimo in de Fleche de Wallonie

Op vrijdag 6 mei vertrok il campionissimo om 17:00 uur uit het wonderschone Almere naar Spa voor de nodige klimkilometers. Om 20:00 uur parkeer ik de Skoda Yeti voor het sportpaleis waar op zaterdag de rugnummers opgehaald kunnen worden voor de Fleche de Wallonie. In de auto een luchtbed want om de hardheid van il campionissimo op de proef te stellen een Spartaanse hoogtestage, de fiets naast het bedje het raampje op een kier en snurken maar! Nou dat liep iets anders, de jaren bij il campionissimo beginnen te tellen en dat gaat gepaard met allerlei ongemakken. Wat zich bijvoorbeeld uit door gedwongen meerdere malen bezoek van het toilet ’s nachts. Lastig maar niet onoverkomelijk.

Als je in een auto slaapt is het wel erg lastig, onder je dekbedje vandaan t shirt aantrekken, slippers aantrekken over de stoelen klimmen om naar buiten te komen (de achterdeuren op kinderslot) met je suffe kop een rustig plekje zoeken en daarna het ritueel weer omgekeerd, dit overkwam il campionissimo drie keer die nacht. Over een goede voorbereiding en uitgerust aan de start verschijnen gesproken.

Zaterdag 7 mei om halfzes besloten om het geïmproviseerde tapmatje te verlaten en naar het sportpaleis gelopen waar de koffieketels gevuld en in afwachting van de renners stonden te dampen. Van de gelegenheid gebruik gemaakt van een verfrissende douche (koud water) zodat ik fris en fruitig kon starten. Maar eerst inschrijven een modern ritueel, niet met pen maar met de computer je NAW gegevens invullen. Maar of dat zo slim is? Die Belgen gebruiken de toetsen op het toetsenbord anders dus vragen alom van de renners. Gelukkig was il campionissimo een van de eersten maar er was vier keer invullen voor nodig voordat het inschrijfbonnetje te voorschijn kwam. Daarna met het bonnetje naar de balie € 18,- betalen voor 191 kilometer afzien! Daarvoor kreeg je, gratis koffie bij de start, 6 bevoorradingsposten en geen lullige met een koekje, nee je kon er werkelijk alles krijgen en bij elke post een mechanieker, EHBO, massage, het ontbrak voor de renners werkelijk nergens aan.

Het parcours geheel nieuw met als groot voordeel allemaal rustige wegen, 16 hellingen. En 191 kilometer op de teller in plaats van de beloofde 209 km. Om 07:00 uur van start gegaan. Een zonovergoten dag wel wat wind, vooral op de terugweg tegen pelotonnetjes vormden zich snel, il campionissimo zat lekker in de luwte en als het te langzaam ging sprong hij naar een andere groep. Na 165 km. zat hij er even doorheen en moest zijn koersschoenen bij de bevoorradingspost even uitdoen om zijn brandende tenen te bevrijden en af te laten koelen. Wonderwel was hij daarna weer herboren en kon hij zijn kunsten op het hellende vlak weer vertonen. De Rosier was de finale klim en daarna de afzink naar Spa waar de finishboog wachtte. Op het terrein van het sportpaleis veel marktkramen van allerlei wielerkleding, fietsen en prullaria. een gezellige drukte met de meest prachtige verhalen over de ervaringen van de deelnemers van deze editie. Om 16:00 uur liep il campionissimo na zich opgefrist te hebben naar de auto voor de terugreis naar Almere. Om 19:00 uur thuis moe maar voldaan en met de nodige klimkilometers in de benen.