[door Bart van Breemen]

Dit gebeurde er tijdens WVA's eerste Wielercafé

Dit gebeurde er tijdens WVA’s eerste Wielercafé

Op vrijdagavond 12 januari 2018 was het eindelijk zover: WVA’s eerste Wielercafé! Rond 19:00 uur liep het clubhuis vol met overwegend kale en grijze mannen, een paar jongeren uit de categorie 30+ en een enkele vrouw. Ruim na aanvangstijd voegden zich daar nog enkele ex-renners uit ver verleden tijden bij, waardoor het clubhuis met zo’n 60 man lekker gevuld was, het bier rijkelijk vloeide en dit geheel in de binnenstad van Amsterdam niet had misstaan. Helaas was Mark Kassteen, de WVA huisdichter, afwezig dus zullen we het moeten doen met dit saaie verslag.

Jim van den Berg van Robic kreeg al eerste het podium en gaf het publiek de keuze uit 3 mogelijk onderwerpen:

  1. Aanval uurrecord door Dion Beukeboom;
  2. Wat te doen om scherp aan de start van het Kampioenschap van Amsterdam te staan?
  3. Het verhaal achter de Delta wielerploeg.

Met overgrote meerderheid werd gekozen voor onderwerp 2, het was duidelijk dat de zaal vol met ambitieuze renners zat. Jim hield vervolgens een interessante verhandeling over trainingszones, omslagpunten en andere wetenschappelijke inzichten vertaald naar de koersomstandigheden op ons eigen Sloten parcours. Het goede nieuws was dat gewicht een te verwaarlozen factor was, er kon dus nog een rondje Westmalle besteld worden! Het verhaal eindigde bijna in een ordinaire caféruzie met Jos Geijsel, de avond kwam nu goed op gang.

Rogier Trousset van Duursport.nl hield daarna een zeer nuttige verhandeling over voeding, vezels, waterhuishouding en behoeften van het lichaam tijdens inspanningen. Ook dit was weer goed nieuws voor de Sloten renners, want de koersen zijn hier te kort om op dit gebied in de problemen te komen. Gewoon tot 1,5 uur voor de koers genoeg eten en vooral drinken. Hoe korter voor de koers hoe minder vezels. Het palet aan Amaxc producten kan daar prima in voorzien, maar een witte boterham met jam is ook prima brandstof. Iedereen kreeg een buisje met de nieuwste bruistabletten van Amaxc die de elektrolytenhuishouding op orde moet houden dus de afwezigen zullen waarschijnlijk lossen tijdens de eerste koersdag op 10 februari aanstaande.

Toen was het tijd om onder de bezielende leiding van Frans van Rossum en Frank Nederveen een paar ronden petje-op-petje-af te spelen en de glazen even bij te vullen. Frank, de architect van het prachtige nieuwe clubhuis, kon gelijk vertellen over de hoeveelheid zand die tot verdriet van de Gemeente Amsterdam nodig was om het pand op hoogte te krijgen om zodoende optimaal zicht op de koers te hebben. Het resultaat mag er zijn!

De stemming zat er goed in toen Sebastiaan Haaker van BikePlanet uit Haarlem het woord kreeg. Deze goed geklede en welbespraakte man is waarschijnlijk de enige afgestudeerde filosoof in Nederland die eigenaar van een wielerzaak is. Sebastiaan had een heel mooi filosofisch getint verhaal waarin bleek dat we een heuse relatie met onze fiets hebben die goed onderhouden moet worden. Zijn werknemers zijn dus meer relatietherapeuten die zorgen dat de staat van de fiets in de comfortzone van de berijder moet blijven. Of het hele verhaal zal beklijven bij de aanwezige wielren-boeren is de vraag, maar een bezoekje aan de wielerzaak in hartje Haarlem is zeker de moeite waard. Wie weet welke inzichten je daar opdoet!

Daarna werd Bart van Breemen, de Sponsormanager van WVA, naast zijn kledingpop in het zonnetje gezet en mocht hij in 1 minuut iets over de sponsoring vertellen. Dat bleek allemaal puur eigenbelang gezien het feit dat hij naar eigen zeggen in een Just Cycle snelpak, met Duursport energiedrank achter de kiezen en middels trainingsschema’s van Robic (via Rob Bohte) afgelopen zondag bij het NK Omnium 50+ beslag op het zilver wist te leggen. Dat Gerrit de Vries het vast weet. Wie weet dat hij volgend jaar met een set carbon driespaaks wielen van BikePlanet nog een keer de rood-wit-blauwe trui ophaalt.

Alvorens Gerrit de Vries in de schijnwerpers te zetten waren Richard de Wit en Nick Toonen van Just Cycle aan de beurt om hun succesverhaal te vertellen. De mannen hadden achterin de zaal al stevig aan de Westmalle gezeten en met het glas in de hand hield Richard een mooi verhaal over de visie van Just Cycle die er op neer kwam dat het gaat om mooie dingen creëren met elkaar, samenwerken aan leuke projecten en het genereren van positieve energie. Nick gaf de zaal gelijk even een update over het nieuwe topteam dat Just Cycle heeft opgericht. Daar zullen we dit jaar nog veel van horen. In WVA zien ze een ideaal platform voor het uitdragen van hun visie en de nieuwe kledinglijn ziet er dan ook fantastisch uit!

Gerrit de Vries, ex-profrenner en o.a. zevenvoudig Tour deelnemer, mocht de avond besluiten. Met een paar eenvoudige vragen vanuit de zaal over zijn leeftijd (50+) en huidige ambities (WK winnen en waarschijnlijk deelnemen het NK in aanloop daar naartoe) kwam hij op de praatstoel terecht. Via fantastische en onwaarschijnlijke verhalen werd het wielercafé de wereld van het profwielrennen ingezogen. Wat je allemaal in de media over de uitwassen hoort, blijkt slechts het topje van de ijsberg te zijn. Vele bekende renners en ploegleiders heeft hij van zeer nabij meegemaakt en de aanwezigen hingen aan de lippen van Gerrit. De wielersport is een keiharde wereld waar je als renner maar in moet te zien overleven. Een onvergetelijke ervaring met waardevolle levenslessen.

Wat er werkelijk besproken is hoort in de beslotenheid van het wielercafé te blijven. Een goed reden om er volgende keer bij te zijn, al is het alleen al om de heerlijke Westmalle die door barvrouw Annelies steevast met een glimlacht werd uitgeserveerd!