Denkend aan ome Joop Willemsen

[door Maurice Willems]

Denkend aan ome Joop Willemsen

Wie kent hem niet, binnen het wielrennen? Ome Joop Willemsen. Toen ik zelf begon in 1983, verzorgde ome Joop Willemsen ‘de Brokkenpot’ van WV Amsterdam. Als je was gevallen en een kapot wiel had, kon je bij hem aankloppen. Ook als je gewoon een slag in je wiel had gereden, hielp ome Joop je met een leuke wieleranekdote en je zwaaide weer af met een topwiel en een “wij zien elkaar van de week weer in de wedstrijd”.

Vaak belde je of hij tijd had en zei hij: “Kom maar langs, maar ik ben eerst nog met een wiel van Bob Rijkenberg bezig”. Als je dan aankwam, waren de wielerverhalen niet van de lucht.

Nadat hij was gestopt met wedstrijden te rijden, reed hij nog bijna dagelijks zijn eigen rondje, speelde accordeon of repareerde hangklokken. Ome Joop was Drager van de Eremedaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Ook was hij Lid van Verdienste van Wielervereniging A.S.C. Olympia en Erelid van WV Amsterdam. Helaas deze mooie Amsterdammer is niet meer; na een kort ziekbed is hij 22 december 2013 overleden.

Bij de opening van het nieuwe clubhuis afgelopen zomer ontving ik uit handen van zijn vrouw en dochter ome Joop’s erepenning van onze club. Wat heb ik een mooie herinneringen aan deze fijne man!