Bij onze club klopt het Amsterdamse wielerhart

De strijdlustigste renner van Sloten: Johannes Zandvoort

Woensdag 2 september – Vanmiddag verloor Julian Alaphilippe zijn gele trui aan Adam Yates omdat hij in de laatste 20 kilometer van de koers een bidonnetje aanpakte. En dat mag niet. En dus kreeg Frankrijks hoop in bange dagen een tijdstraf van 20 seconden en kukelde hij uit de top 10. Je zou denken dat zoiets zelfs op Sloten niet voorkomt.

Misschien was Julian te druk geweest met het showen van zijn fraaie horloge van €170.000,- aan zijn collega renners? ‘Kijk, kun je goed zien hoe laat het is!’ Of zou hij gewoon in slaap gevallen zijn, net als de rest van de wereld, die de koers op TV trachtte te volgen? Zó saai! Een verslag van de Wandelvierdaagse is nog boeiender. De verslaggevers van de NOS waren halverwege de koers al door hun tekst heen en Maarten Ducrot, trachtte de kijker nog bij de les te houden door het behouden rijden in de koers met het ‘maatschappelijk krampachtige gedoe’ rond het huwelijk van Ferd Grapperhaus te vergelijken. Ferd, wat is dat voor krampachtige naam eigenlijk?

De etappe eindigde vanzelfsprekend in een door Wout van Aert gewonnen massasprint en de discussies barstten internationaal weer los over wat nou het nut is van een dergelijke rit waarin niemand wil proberen te ontsnappen. De jury zag zich zelfs genoodzaakt ‘le prix de la combativité’ uit te reiken aan de meest geblesseerde renner in de koers, niet de meest aanvalslustige, want die was er eenvoudigweg niet. Blijkbaar is de uitreiking van een rood rugnummer op het podium niet voldoende stimulans om de koers hard te maken.

Hoe anders is het op Sloten! Daar staan alléén maar strijdlustige renners aan de start, zeker op deze eerste koers in september! Ikzelf toonde meteen mijn strijdlustigheid door vooraf duidelijke afspraken te maken met enkele van mijn koersmaten. We zouden Johannes Zandvoort op het einde van de koers helpen ontsnappen om zo zijn positie in het 40+ klassement te verstevigen. Ik zou dan met een derde of wellicht tweede plek mijn startgeld weer terug kunnen verdienen, op dit moment het hoogst haalbare.

Maarten Ducrot zou Johannes een typische Dark Horse noemen. Weinig clubgenoten kennen hem, maar opeens heeft hij 2 achtereenvolgende overwinningen op zak. ‘Gewoon… wegrijden,’ zo luidt de tactiek van de schuchtere Zeeuw. En door de automatische overschrijving van het prijzengeld, is Johnannes vaak alweer vertrokken voordat anderen de fiets bij het clubhuis parkeren. ‘Ze hoeven niet alles van me te weten!’

Ons plan faalde vreselijk. De snelheid van het peloton lag steeds hoog en van wegrijden was totaal geen sprake. Hardrijders Jan Dijstelbloem en Willem Koster zaten ook in het complot maar konden geen potten breken. Johannes sprong in de slotronde zelf weg op het lange eind en nam 2 zwarte renners mee. Ik nam mezelf voor om Marco Postma, de nummer 1 in het klassement af te stoppen. Marco knalde over me heen en puffend in zijn wiel probeerde ik met de rassprinter conversatie te maken over mijn horloge ‘model Alaphilippe’. Maar Marco wist allang hoe laat het was. Ik zag de afstand tussen zijn achter- en mijn voorwiel langzaam groter worden. Ik kon nog net genoeg aanklampen om te zien dat Johannes voor de brug een gaatje had geslagen. Dat moest genoeg zijn, want Marco was leeg natuurlijk. Bij het passeren van de streep bleek echter dat Marco zijn enorme inspanning had doorgezet en Johannes, Jeroen Slikker en Johan Terpstra had overklast. Ik bedacht me hoe ik weer iets lelijks over sprinters zou gaan schrijven, maar vond dat dat onrecht zou doen aan de mooie prestatie van Marco. In plaats daarvan reed ik opzichtig met een bidonnetje naar mijn maten. ‘Kreeg ik net in mijn handen gedrukt voor de brug, blijkt dat dat helemaal niet mag… nu heb ik een tijdstraf gekregen!’ Het excuus werd pas schoorvoetend aanvaard na een rondje Westmalle Tripel in het clubhuis.

Uitslag 40+
  1. Marco Postma
  2. Jeroen Slikker
  3. Johan Terpstra
  4. Johannes ‘Dark Horse’ Zandvoort
  5. Steen Sorensen
  6. Jan Dijstelbloem
  7. Mark Kassteen (+20 seconden voor illegale bidon)

‘Dark horse’ Johannes Zandvoort (4e van links) heft het glas.