De EHBO-vrijwilligers van WVA trainen ook!

[door Rob Bohte]

De EHBO-vrijwilligers van WVA trainen ook!

Op vrijdagavond 3 maart was het weer zover, de WVA-EHBO crew kreeg de jaarlijkse update van Kees Hartog (http://www.levensreddend.nl/). Jawel onze EHBO-ers zijn gecertificeerd en elk jaar volgen ze de cursus met veel enthousiasme. Kees is ook echt goed dus het was echt geen straf om van 19:00 tot 22:00 uur bijgespijkerd te worden in reanimatie met adequaat gebruik van AED. Dit is een essentieel onderdeel van de cursus en dus ook verplichte leerstof om het certificaat te halen.

Verder had Kees, op speciaal verzoek van ons, veel aandacht gegeven aan de specifiekere EHBO activiteiten die bij valpartijen om de hoek komen kijken. Het geheel met veel “nare” foto’s van gevallen renners. Bij elke slide vroeg Kees aan ons, wat te doen in deze situatie. Op deze wijze wordt je gedwongen om actief na te denken en krijg je inzicht in het denkproces hoe om te gaan met specifieke situatie: “bewusteloze renner”, renner met grote bloeding, renner met mogelijk nekletsel, etc en/ maar vooral ook (schaaf)wonden en sleutelbeenletsel- want dat zien we toch het vaakst. Praktische onderdelen zijn ook “ vaste prik” oefenen van het reanimeren, evt verplaatsten van slachtoffers, stabiliseren nek en verbinden.

Langs deze weg wil ik alle vrijwilligers weer van harte bedanken voor het actief aanwezig zijn, ja in plaats van de vrijdagavond in cafe of achter de buis te zitten – of stiekem te trainen (Hans…), komen ze opdraven om de WVA te helpen! Verder ook weer goed om te ervaren dat onze vrienden van de ASC Olympia ook meedoen om de EHBO op het parcours van Sloten te borgen. Dus naast cursus-Kees bedankt mannen (en vrouw): Peter, Erik, Paul, Jan, Chris, Hans, Ed en Frans van de WVA. En Bas, Dylan en Teddy van de ASC Olympia.

Jullie EHBO coördinator was weer trots om jullie zo aan het werk te zien. Het is elk jaar weer hard trainen om voor het seizoen weer helemaal klaar te staan! De foto reportage spreekt voor zich. Nb nieuw was de pre-toets… dan blijkt toch maar weer dat wat dingetjes weg gezakt zijn.