Bikeplanet Cool & Heat

Bij onze club klopt het Amsterdamse wielerhart

Clubkampioenschap van onze club door Ed Bosse

De weersverwachting bewolkt en een kleine kans op een druppel. Het voltallige vrijwilligersleger stond klaar om het clubkampioenschap tot een feestje te maken.

Aanvankelijk liep het niet storm met de inschrijvingen maar zoals het een goed renner betaamt schrijft hij op het laatste moment in om maar zo lang mogelijk voor de start de warming-up te kunnen doen. 65 leden schreven zich in een recordaantal deelnemers de laatste jaren. Vorig jaar 60 en het jaar daarvoor 55 deelnemers, een stijgende lijn dus!

Spreekstalmeester Ed Bosse mocht om klokslag 13.00 uur de mannen laten vertrekken voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Meteen de vlam in de pan! niet zoals voorgaande jaren waar vooral naar elkaar werd gekeken, maar gelijk was het de enen demarrage na de andere. Een opvallend actieve Bart Borggreve en Fred Huisstede.

Zestig +

Na een uur en 1 ronde vonden twee zestig plussers, Marcel Kamerling en Mart Dominicus het tijd voor een ontsnappingspoging omdat zij zichzelf schier kansloos achten in een eindsprint met de rappe mannen zoals Jan de Nijs, Joop Floor en de machtsprinter Bert van Ingen. Gebroederlijk werkten deze twee samen, terwijl des printers elkaar aankeken bouwde deze twee hun voorsprong uit. Bij het uitkomen van de laatste bocht voor de finish had Marcel Kamerling een gaatje geslagen bij zijn mede vluchter en kwam ruim voor het aanstormende peloton met beide handen in de lucht over de finish. Mart moest nog alles uit de kast rijden om de sprintende mannen uit het peloton voor te blijven. Ron Smorenberg sprintte verdienstelijk naar de derde plek bij de 60+

Uitslag 60+

 1. Marcel Kamerling
 2. Mart Dominicus
 3. Ron Smorenberg
Vijftig +

Bij de vijftig plus was de gedoodverfde favoriet Bart van Breemen. Geheel tegen de verwachting in koos hij al vroeg de aanval. Ronden lang reed hij met Seppe Hoogzaad voor het peloton uit. Helaas had Seppe een renner uit de veertig min categorie al 6 ronden achterstand door twee keer een lekke band. Hij nam Bart van Breemen op Sleeptouw en de jury was genoodzaakt in te grijpen en Seppe te gebieden achter het peloton plaats te nemen. Seppe sportief als hij is gaf daar direct gehoor aan en reed de wedstrijd ijzersterk uit ruim achter het peloton als tijdrittraining. Ondertussen naderde de laatste ronden voor de vijftig plus. De ene na de andere aanval moest Bart van Breemen pareren. Hij hield stand en hoe, overtuigen won hij de eindsprint en prolongeerde daarmee zijn titel.

Uitslag 50+

 1. Bart van Breemen
 2. Marco van Bon
 3. Erwin Kistenmaker
Veertig +

De veertig plus mannen hadden er ook duidelijk zin in. Zo was het Fred Huisstede die in het begin van de koers al duidelijk zijn neus aan het venster drukte. Met nog drie ronden te gaan was het Mark Kassteen die een vluchtpoging ondernam. Het Peloton onderkende het gevaar en neutraliseerde deze vluchtpoging. Toen was het de beurt aan een viertal en niet de eerste de beste, Jos Backer, Bart Bijvoet, Sander Baas en jawel weer die duivelse schier onvermoeibare Fred Huisstede. Stuk voor stuk mannen die weten wat winnen is. In het peloton keken de sprinters elkaar aan wie gaat dat gaatje dichtrijden, een moment van twijfel! Het viertal twijfelde niet kop over kop reden zij in no time een onoverbrugbare afstand bij elkaar. Als de mannen de laatste tweehonderd meter ingaan wordt het duidelijk dat het tussen Jos Backer en Bart Bijvoet gaat. Duane met zijn camera in de aanslag, de jury met de neus tegen het ruit, wie won de sprint? bestudering van de camera beelden konden gen uitsluitsel geven! Andre Demeulenaere aan de My-Laps knoppen kon het verlossende woord geven met drieduizenden seconde voorsprong mocht Jos Backer zich opnieuw clubkampioen bij de veertig plus noemen

Uitslag 40+

 1. Jos Backer
 2. Bart Bijvoet
 3. Sander Baars
Veertig –

Nog drie ronden te gaan voor de veertig min, alles bij elkaar, hollen en stilstaan! De laatste ronde, waar blijven ze? surplace in de laatste ronde? Maar dan komt het spul de laatste bocht uit alles nog bij elkaar de spreekstalmeester roept dat er in rechte lijn gesprint moet worden. De laatste vijftigmeter een explosie van power van Rutger van Haastert, hij pakt de titel met een paar lengte voorsprong en mag zich een jaar lang clubkampioen van WVA noemen.

Uitslag 40-

 1. Rutger van Haastert
 2. Vincent Weening
 3. Wim Essers

Onder grote belangstelling van het in grote getale opgekomen publiek werd de prijsuitreiking door de ronde miss Sam, dochter van Mark Kassteen op professionele manier gedaan.

Mijn dank gaat uit naar de renners die er weer een mooi kampioenschap van hebben gemaakt. De vrijwilligers van de WVA die er weer alles aan hebben gedaan om het kampioenschap tot een waar WVA feest te maken.

Door Ed Bosse