Bijltjesdag

[door Bart van Breemen en Rob Bohte]

Bijltjesdag

Zaterdag 11 april trotseerden de renners wederom elementen die meer bij de herfst dan bij het voorjaar passen. Bij de koers van de licentiehouders haalde maar net de helft de eindstreep. Voor allen maken wij een diepe buiging.

Verslag 40+ door Bart van Breemen

Vandaag buien met veel wind in de koers. Nat, koud, linten en waaiers dus goed uitkijken. Koers werd bovendien keihard gemaakt. Snelheden van 55 km/u wind mee en wind tegen soms 42 km/u. Er zijn 44 van de 83 man voortijdig afgestapt. Ik werd 6e bij 40+ met precies een ronde aan mijn broek. Nummer 7 was 3 ronden voor het einde al afgestapt en de rest zat ook al in het clubhuis. Laatste 8 ronden = 20 km samen met een andere losser gereden voor ons leven om te voorkomen dat we op een ronde werden gezet. Afzien! Maar wat een mooie sport

Verslag 50+ door Rob Bohte

Ik twijfelde om met trimmers ipv licentiehouders te rijden. Buienradar gaf aan dat het tot 16.30 droog zou blijven bij strakke WZW 5Bft. Koos voor licentieclubkoersje want de punten voor overall klassement zijn ook belangrijk. Het zou een lastige koersje worden met de wind op het stuk voor viaduct op kop en tot overmaat van begon het al net na de start, met een mannetje of 80, te druppelen. Trouwens, waar was de lente die gisteren nog duidelijk in Nederlands was gearriveerd?

De benen waren matig en de wind was hard… het adagium was : opletten want dat het zou gaan breken stond al voor de start vast. Na aantal uitbraak pogingen van mn de witte nummers met enkel zwarten aangevuld, was het na circa 40 minuten raak, daar reed een mannetje of 10-15 weg. Niet veel later weer een groep van 20 man. Pfff dat zag er niet best uit. René Randsdorp en Erik Jan Bosch reden in ieder geval sterk van de 50+ dus die maar in de gaten gehouden.

Na circa 60 minuten bleek ik in een 2e groep ( of was het een 3e ??) te zitten- ik zag pas na 10 minuten dat peloton uit elkaar lag- met daarin 5 rode nummers, onder andere René Randsdorp en Erik Jan Bosch. In groepje daarvoor reed 1 rood nummer – Ron van Dam naar later bleek- maar dat werd 2 ronden voor einde 50+ ingerekend. Laatste 2 ronden waren afzien voor mij. Ik moest herhaaldelijk passen- bij deze excuus aan René Randsdorp en Erik Jan Bosch.

In de laatste ronde hield ik de rode rakkers in de gaten, maar zag dat 1 rood nummer voorin de groep van man of 20 zat. Na viaduct omlaag en René Randsdorp en Erik Jan Bosch zaten ook nog voor me. Na de bocht ben ik vol buiten om gegaan – in het zadel want de benen waren al te uitgeput- kon de heer Ron van Dam niet meer inhalen maar werd net 2e. Heb uren onder warme douche gestaan om beetje mens te worden en al het zwart uit de poriën te wassen (en uit te huilen). Zag vanavond dat uitslag al op de website stond. Het bleek een ware slachtpartij (of deel renners was afgehaakt vanwege regen). Kort samengevat : een natte koude  winderige wederom zwarte clubkoers op Sloten!

Verslag 50+ door Erik Jan Bosch

Ondanks de harde wind en de regenvoorspelling stonden er toch een peloton van zo’n 84 man aan de start. Gezien de omstandigheden was de verwachting geen massasprint. Men ging voortvarend van start onder aanvoering van o.a. Daniël Abrahams en Pieter Scheerens. Toch gaf het peloton zich niet snel gewonnen bleef het redelijk lang bij elkaar. Er reden bij de brug steeds groepjes weg maar door de harde tegenwind waaide die steeds terug in het peloton. Na circa 30 minuten koers begon nog harder te waaien en te regenen. Voorin werd de gashendel nu helemaal opengedraaid met als gevolg dat een groep van plus minus 13 man wegreed. Achter deze kopgroep ging het peloton of wat daarvan over was volledig aan stukken. Ondergetekende verzeilde in een tweede groep met witte en zwarte en 3 rode nummers. Wat achter deze groep gebeurde heeft de kronikeur van deze wedstrijd niet meegekregen. Hoewel de samenwerking in deze tweede groep niet ideaal was, hollen en stilstaan, reden we toch op een gegeven moment terug naar de kopgroep. Hierdoor ontstond een grote groep van zo’n 20 man. Iedereen zag er inmiddels uit als een mijnwerker, maar dat begint onderhand gewoon te worden dit voorjaar. Bij het afsprinten van de 50+ werd schrijver van dir stuk als “erkend” strijkijzer 5de van de vijf 50 plussers in deze groep.

1. Ron van Dam
2. Rob Bohte
3. Henk van Laar
4. René Randsdorp
5. Erik Jan Bosch