Bij onze club klopt het Amsterdamse wielerhart

7 Juni wereldrecordpoging losse handen door Vincent van der Holst

Kom kijken op 7 juni bij ereldrecordpoging losse handen door Vincent van der Holst

k ben Vin uit Amsterdam, en ik doe binnenkort op Sloten een wereldrecordpoging zonder handen fietsen voor het goede doel. Ik doneer 100% aan The Against Malaria Foundation, met als doel minimaal één leven te redden. Je kunt al vanaf 1 eurocent per kilometer hier meedoen. Lees hierna mijn volledige verhaal.

Het gaat te ver om te zeggen dat mijn fiets mijn leven heeft gered, maar het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik heel graag wil leven. Ik heb zo’n 7 jaar geleden een flinke angststoornis gehad en ben daardoor ook depressief geworden. Mijn vader heeft mij toen zijn oude racefiets gegeven, en dat was voor mij een gouden combinatie. Door het bewegen verbrandde de adrenaline van mijn angststoornis, werd ik gezonder, ging ik beter slapen, en omdat ik beter sliep en gezonder was ging ik harder en verder fietsen, en kreeg ik weer doelen in mijn leven. Vaak fietste ik met mijn vader en beste vriend, waardoor ik mijn gedachten kon ventileren en de fiets bracht mij op prachtige plekken over heel de wereld. Ik was al snel niet meer depressief en ook mijn angststoornis verdween na een paar jaar vrijwel helemaal.

Ik ben goed in zonder handen fietsen omdat ik als kind altijd naar de voetbal fietste zonder handen, waarbij het altijd een uitdaging was de bochten door te komen zonder mijn stuur aan te raken. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik beter was in fietsen dan voetballen, en is wielrennen mijn hobby geworden. Dat begon dus met fietsen om mentaal gezond te worden, en is in de afgelopen 7 jaar flink uit de hand gelopen. In mijn eerste jaar wielrennen was mijn langste rit 60KM, het jaar daarna reed ik 100, het jaar daarna 200, het jaar daarna 300 en vorig jaar ben ik met 3 andere idioten in één dag (op mijn verjaardag nota bene) de 535 kilometer van Amsterdam naar Parijs gereden.

Ik heb nu minder tijd door de startup BOAS die ik run (die ook winst maakt voor het goede doel), en 600 kilometer is mij echt te ver, maar ik vind het altijd leuk om een fietsdoel te hebben. En toen zag ik een lijstje met fietsrecords waar er één tussen stond waarvan ik denk dat ik hem zou kunnen breken: het wereldrecord zonder handen fietsen. En niet geheel onpraktisch, ik kan thuis zonder handen achter mijn bureau trainen, of mijn calls op de fiets doen en op die manier werk en training combineren.

Als kind bladerde ik in de bibliotheek uren door het Guinness Book of World Records en het is voor mij dus een droom om daar ooit in te staan, dus ik had een nieuw doel! Sinds mijn angststoornis en depressiviteit heb ik gemerkt dat een simpel leven een goed leven is, en dat ik veel plezier en voldoening haal uit het helpen van anderen. Een simpel leven hoeft niet duur te zijn, en waarom zou ik dan meer geld houden dan ik nodig heb om gezond en gelukkig te zijn? Zeker als ik met dat geld ook anderen kan helpen, iets waar ik nog gelukkiger van word. Dus het bedrijf dat ik begonnen ben doneert 90% van de winst om levens te redden en als ik met mijn recordpoging ook geld op kan halen om leven te redden, waarom zou ik dat dan niet doen?

Ik vind het belangrijk dat als ik geld te doneren heb, dat ik dan probeer er zo veel mogelijk goed mee te doen. Ik kwam erachter dat er elk jaar 600.000 jonge mensen sterven aan Malaria, terwijl dat goedkoop te voorkomen en genezen is. Ik vind het lastig dat we dat niet opgelost hebben in een wereld waarin een fractie van de welvaart die we hebben bijna al die levens kan redden. Kinderen hebben niet gekozen voor een wereld waarin we welvaart niet goed delen, dus je zult mij niet in een Ferrari zien rijden als dat geld ook honderd kinderen van malaria kan redden. Daarom doneer ik aan The Against Malaria Foundation, die voor schokkend lage bedragen een jong leven kan redden.

Ik vraag iedereen om samen met mij het record te verbreken, om minstens één leven te redden. Je kunt al vanaf één cent per kilometer meedoen, en ik doneer 100% aan The Against Malaria Foundation. Doe jij ook mee? Je meld je hier in 15 seconden aan, dus doe het nu meteen! Heb je geen geld, geen probleem, deel dit dan met anderen.

Ik ga op 7 Juni het record proberen te verbreken op Sloten (kom kijken!). Ik start iets na 6 uur ‘sochtends en hoop tussen 11 en 12 uur ‘sochtends het record van 130 kilometer te verbreken. Vanaf 12 uur is de kantine open voor een hapje en drankje. Daarna ga ik net zo lang door tot de pijn aan mijn kont het overwint van de wil om meer geld voor het goede doel op te halen. Ik zoek nog vrijwilligers die de tijd willen bijhouden, dus als je kunt helpen zou ik ook eeuwig dankbaar zijn (mail mij dan op vin@boas.co).

Hoe ik train

Mijn poging is dus op Sloten. Ik ga daar 2-3x per week daar zonder handen fietsen (zo verstoorde ik gisteren nog een training, sorry!), en dat is vooral om aan de houding te wennen en de balans te trainen. Kwa uithoudingsvermogen zou ik het record moeten kunnen breken. Ik krijg veel sneller pijn aan mijn reet en rug dan normaal fietsen, dus dat is nog wel wennen en spannend. Ook kan ik mijn balans verliezen door wind of een moment van onoplettendheid, of een lekke band krijgen, dus of het allemaal gaat lukken blijft nog spannend. Vrijdag 7 juni in de middag zullen we weten of het gelukt is!

Bedankt voor de kans om dit op Sloten te mogen doen, en jullie bijdrage aan het goede doel!