Bij onze club klopt het Amsterdamse wielerhart

1e koers kromme rechte sturen van 2023

Zaterdag 21 oktober 2023 is de eerste kromme rechte sturen wedstrijd.

De storm van afgelopen zomer heeft zijn sporen achtergelaten. Her en der omgevallen bomen die het onmogelijk maakte om delen van het vertrouwde veldrit parcours te gebruiken. De hoge temperaturen in het najaar zorgde er voor dat het gras en onkruid bleef groeien en er dus niet gemaaid kon worden door het beheer van het sportpark.
Het improvisatie vermogen van parcoursbouwers Ed Bosse
Het improvisatie vermogen van parcoursbouwer Ed Bosse werd hierdoor danig op de proef gesteld. Als klap op de vuurpijl moest acuut de hoofdgasleiding van het sportpark vernieuwd worden waardoor de verenigingen op het sportpark zonder verwarming en douches zitten. Deze werkzaamheden zouden tenminste vier weken gaan duren. Na intens overleg met het beheer van het sportpark kregen wij het toch voor elkaar dat medewerkers van het beheer een smal paadje gingen maaien om de omgevallen bomen zodat er een alternatief veldritparcours kon worden uitgezet. Ook het probleem van de verwarming en het ontbreken van de douches werd na stevig onderhandelen door ons afgezant Ronald met de gemeente Amsterdam opgelost. In no time werd er een mobiele doucheruimte geplaatst met zes douches.
Uitermate geschikt voor de beginnende MTBer, veldrijder of het nu op de cyclocrossfiets
Afgelopen woensdag zijn we begonnen met het uitzetten van het parcours, de paaltjes in de grond geprikt en de linten gespannen. Een “snel” parcours met zelfs een stukje gravel, een paar technische passages en hier en daar nog wat hoger gras. Uitermate geschikt voor de beginnende MTBer, veldrijder of het nu op de cyclocrossfiets, mountainbike of gravelbike is maakt niet uit.
Vrijdag de dag voor de 1e kromme rechte sturen het zeikt van de regen de hele dag. Hoe zal het parcours erbij liggen na al die nattigheid?
Zaterdag D Day, een verkenningsrondje over het uitgezette parcours leert dat de regen van afgelopen vrijdag nauwelijks invloed heeft gehad op de berijdbaarheid van het parcours. En niet geheel onbelangrijk het weer zit ons mee Pluvius is ons goed gezind, het is droog.
14 mannen en één dame staan aan de start voor 40 minuten plus 1 ronde “ploeteren” door het veld. Annelies zorgt weer voor een natje en een droogje voor de deelnemers in de kantine en legt tussendoor de wedstrijd vast op de gevoelige plaat. Gijs is hoofdjury, hij zorgt dat er een perfecte uitslag op papier komt en maakt het klassement op. Paul doet de inschrijvingen, de EHBO en assisteert Gijs met het noteren van de doorkomsten van de deelnemers.
De wedstrijd!
Uw reporter staat op de voorste startlijn op basis van zijn prestaties in het verleden, helaas is dit geen garantie voor een plek op het erepodium. Als een speer vertrekt Wouter en duikt als eerste het veld in op de voet gevolgd door de enige dame die kennelijk geen pap in de benen heeft. Koen op zijn cyclocrossfiets met vast verzet daarachter. Al snel blijkt het “snelle” rondje toch veel energie te kosten en de snelle starters moeten dit bekopen. Uw reporter heeft zich genesteld in de achterhoede en kan zo beter het slagveld overzien. Er ontstaat een levendig gevecht tussen Koen en een andere coureur waarvan mij de naam even ontschoten is. Het is steeds stuivertje wisselen van de koppositie tussen die twee, Ello volgt op respectabele afstand en daarachter Wouter die zijn bliksemstart heeft moeten bekopen.
De controle over de fiets totaal verloren beland hij bijna in de sloot
Ondertussen is uw reporter in felle strijd gewikkelt met Lucas. Deze man heeft veel vermogen en passeert mij op het asfalt richting het juryhuis. Als hij het veld weer ingaat zie ik hem een stuurfout maken in één van de spaarzame stukjes blubber. De controle over de fiets totaal verloren beland hij bijna in de sloot, zijn voorwiel was al geheel ondergedompeld. Ik passeer hem. Uw reporter wordt op een ronde gezet door de twee kemphanen op kop. Lucas na zijn bijna zwemervaring heeft een adrenaline shot hierdoor gekregen en is in volle achtervolging op uw reporter die lijdzaam moet toezien dat hij in de laatste ronde door Lucas gepasseerd wordt. Alles uit de kast moeten rijden om door de enige dame in koers op een ronde gezet te worden. Een ervaring rijker maar een illusie armer heet dat. Koen pakte de overwinning op zijn vaste verzet, wat een krachtpatser.
Tijdens de nazit in de kantine was iedereen lovend over het parcours en vast besloten om volgende week zaterdag weer deel te nemen aan de kromme en rechte sturen om 13.00 uur.
Epiloog
Ello en Ed hebben de douches ingewijd!