GP Balk: verslag vanuit het juryhok

[door Rob Bohte]

Het waren zonnige en warme omstandigheden, hoe anders dan de koude natte Giro Dolomiti die enkele WVA renners net achter de rug hadden, waaronder de GP-BALK 2016 werd verreden met ouderwets knallen en linkeballen. Het vrijwilligersteam bestond uit Hendy en Paula voor de dorstlessende versnaperingen; René, Maurice en Peter voor de inschrijvingen (Damy als stand-by), Damy en Peter voor de EHBO; Harm voor onbeschreven hand-en-spandiensten en tenslotte André en Rob voor de tijdwaarneming en speakering. Een team om de vingers bij af te likken. Natuurlijk was Duane voor de pics ook aanwezig.

Koers nummero uno: 60+/50+/ 40+: Opsomming kanshebbers aan de start : voor de 60+ enkele notoire hardrijders (bv Robert Godfroidt), sprinters zoals Dinko Valerio en Ron Smit en pure klasbakken zoals Karel Teeuwen. Bij de 50+ reden Patrick Molenaars, Hans en Ton van Eijck, Henri Spijkers, Bart van Breemen (met wel 10k hoogtemeters in de benen van een recent Italiaans trainingskamp) en Erwin Kistenmaker . Bij de 40+ noteerden we o.a. de kleppers Brian Burggraaf, Maurice de Bruin, Koos Zut en Rik Krijt (om maar enkele namen te noemen).

Een trits aan premies was te winnen: 1x premiesprint per categorie (finishronde 5 voor de 60+, ronde 10 voor de 50+ en ronde 15 voor de 40+); een leiderspremie en overall prijzen voor de winnaars per categorie. Het werd door al deze prijzen een levendige koers met Koos Zut als grootste motor van 2 serieuze ontsnappingen. De eerste ontsnapping was samen met o.a. Robert Godfroidt en de 2e maal was met Rik Krijt en de 2 vijftig+ renners Hans van Eijck en Henri Spijkers; deze kopgroep hield stand tot het eind. De 60+ werd in een massasprint gewonnen door Karel Teeuwen, die ook de leiderspremie pakte, gevolgd door Dinko Valerio (WVA-held) en Ron Smits. De 50 + Hans en Henri sprintten om de 1e plek, gewonnen door Hans. De 3e plek werd knap door René Randsdorp gepakt die het peloton net voor bleef. Bij de 40+ werd Rik Flens gevolgd door Koos Zut en de 3e plek werd gepakt door Mark Stouten. Jeroen Slikker en Arjan Vonk waren op plek 4 en 5 de beste WVA-renners. Nog het vermelden waard: Bart van Breemen pakte de eerste 5 leiderspunten , maar zat niet mee in de ontsnapping (last van koude hoogtemeters) en Peter Lammers deed min of meer hetzelfde bij de 60+ maar moest gaande weg toch punten aan de concurrentie laten. Een andere observatie vanuit het juryhok was dat Lex Stolk weer picobello op zijn bika zat met oranje sokken waar Willie nog een puntje aan zou kunnen zuigen en Maxima hoopt dat zij dat zou mogen doen.

De veertig 40-

Na de prijsuitreiking was het de beurt aan 40- klasse. Aan de start enkele renners die net acte de présence hadden gegeven: Erwin Kistenmaker, Paul Metzemaker, Gert Dijkstra en Koos Zut. Het peloton van 30 man herbergde verder klimgeiten en geacclimatiseerde Italiaanse klimmers zoals Marco Postma, Federico de Marco en Damy Snel. De laatste twee wisten zich in een later geformeerde kopgroep te nestelen (overigens is Federico de enige echte Italiaan met klimmersbenen). De koers verliep rommelig en na een aantal ronden vormde zich een kopgroep met naast bovengenoemde WVA-helden de 3 winnaars: 1e Harm van Berkel, 2e Bram Schermer en 3e Bram Venkelman. Federico werd 5e en daarmee de beste WVA-er en de 6e plek was voor Damy. Tenslotte pakte Marco Postma de sprint van het resterende peloton.

Kort samengevat het was weer een mooie Grote Prijs Balk.